Newsflash
Internaționale

Vaparea are riscuri pentru persoanele sănătoase, în cavitatea orală

de Florentina Ionescu - mai 28 2020
Vaparea are riscuri pentru persoanele sănătoase, în cavitatea orală

Oamenii de știință care au analizat îndeaproape bacteriile din gura tinerilor și persoanelor sănătoase care utilizează dispozitivele de vapare spun că există un potențial risc pentru boli orale.

Potrivit medicalxpress.com, cercetătorii au descoperit că acea „colecție” de bacterii din cavitatea orală în rândul celor care fumează zilnic țigări electronice este corelată cu microorganisme puternice care pot cauza infecții, iar din această cauză, cei care vapează au un risc substanțial de a dezvolta boli diverse, începând de la boală parodontală și până la cancer.

tigari electronice riscuri cavitatea orala

Deși oamenii nu au o boală activă, compoziția bacteriană în cavitatea orală a participanților acestui studiu a semănat foarte mult cu cea a persoanelor cu parodontită, o infecție a țesutului gingival care poate duce la pierderea dinților și, dacă nu este tratată, reprezintă un factor de risc pentru bolile pulmonare și pentru bolile cardiovasculare.

Efectele nocive ale vapării au fost observate la persoanele care au optat pentru variante cu sau fără nicotină, ceea ce i-a determinat pe cercetători să creadă că lichidul încălzit și presurizat din cartușele cu care se încarcă țigările electronice sunt cel mai probabil de vină pentru transformările din gura utilizatorilor acestor dispozitive. Astfel, cavitatea orală a celor care vapează se transformă într-un mediu propice pentru o combinație periculoasă de microbi, potrivit sursei citate.

„Vaparea reprezintă un atac uriaș asupra mediului din cavitatea orală, iar modificările se întâmplă dramatic și pe o perioadă scurtă de timp”, a declarat Purnima Kumar, profesor de parodontologie în cadrul Ohio State University și autorul senior al acestui studiu.

Acesta a mai explicat că inclusiv în situația în care o persoană renunță la fumat (la țigările clasice cu tutun) și începe să fumeze țigări electronice (să vapeze), asta nu înseamnă că acea persoană se va întoarce la un profil bacterian sănătos, ci doar va face trecerea la un profil de vaping.

Acest profil al celor care vapează este bogat în patogeni, așa că, după cum afirmă profesorul Purnima Kumar, „nu ne facem niciun fel de favoare dacă folosim țigara electronică pentru a renunța la fumat”.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe