Newsflash
Internaționale

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - oct. 29 2021
Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure

Rezultatele unui nou studiu privind siguranţa vaccinurilor anti-COVID arată că persoanele cărora le sunt administrate au o probabilitate mai mică de a deceda atât din cauza COVID-19, cât și din alte cauze, în lunile ulterioare administrării acestuia.

1

Experţii CDC (Centers for Disease Control and Prevention) subliniază, într-un raport săptămânal, că persoanele care au primit unul dintre vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen au un risc de mortalitate de orice cauză mai mic în comparaţie cu cei nevaccinaţi. În studiul analizat de CDC au fost incluse 6,4 milioane de persoane vaccinate împotriva COVID-19, care au fost comparate cu 4,6 milioane de persoane care au făcut vaccinul împotriva gripei în ultimii ani și care nu au fost vaccinate împotriva COVID-19. Din studiu au fost eliminate persoanele care au decedat după confirmarea infectării cu SARS-CoV-2. Astfel, în perioada decembrie 2020 – iulie 2021, cei care au primit două doze de vaccin Pfizer au avut un risc de deces din altă cauză decât SARS-CoV-2 echivalent cu 34% din riscul celor nevaccinaţi, iar cei vaccinaţi cu două doze de Moderna au avut un risc de 31%.

        Autorii studiului spun că aceste rezultate pot fi explicate și prin faptul că persoanele care se vaccinează sunt, în general, sănătoase, fără comorbidităţi, comparativ cu cei care aleg să nu se vaccineze. În plus, aceste rezultate reasigură populaţia de siguranţa vaccinurilor aprobate, concluzionează CDC.

Respectarea protocoalelor

        Erorile în administrarea vaccinurilor sunt extrem de rare, totuși, medicii americani atrag atenţia asupra pașilor necesari pentru prevenirea lor și pentru gestionarea situaţiei, atunci când astfel de erori se întâmplă. Un cuplu din Indiana a relatat că în loc să primească, împreună cu cei doi copii, în vârstă de 4 și de 5 ani, dozele de vaccin antigripal anual, au primit din greșeală doze de vaccin împotriva COVID-19. Nu este clar ce s-a întâmplat în acest caz. Adulţii au fost sunaţi de farmacist după 90 de minute de la administrarea dozelor. Cei mici, care au primit o doză de trei ori mai mare decât cea evaluată în prezent pentru administrare la copii, au prezentat efecte adverse și se află sub tratament cardiologic. Dr. Peter Hotez, decan al Școlii Naţionale de Medicină Tropicală la Colegiul de Medicină Baylor estimează că nu vor avea probleme, ţinând cont că tot mai multe date sunt disponibile privind siguranţa administrării vaccinurilor la copiii cu vârste de cel puţin 5 ani.

        Experţii subliniază că personalul care administrează vaccinurile ar trebui să se ghideze după un protocol exact de tip „multi-step”, care să includă o serie de verificări menite să minimizeze eroarea umană. Siguranţa privind vaccinarea începe de la depozitarea și etichetarea corespunzătoare a vaccinului. Dacă produsele arată similar, depozitele trebuie să le păstreze în zone distincte. În clinicile în care se administrează diferite tipuri de vaccinuri, pacienţii așteaptă în zone diferite, fiecare dintre acestea fiind destinate unui anumit tip de vaccin. În plus, cadrul medical trebuie să informeze primitorul asupra tipului de vaccin pe care i-l va administra.

        În cazurile extrem de rare în care o persoană primește vaccinul greșit, experţii recomandă ca personalul medical că comunice deschis, imediat după ce a realizat eroarea, iar persoana care a primit doza greșită să se prezinte numaidecât la medic. Impactul asupra sănătăţii este influenţat de mai mulţi factori: dacă un copil mic primește o doză de vaccin împotriva COVID-19 destinată unui adult (o doză mult prea mare), poate prezenta efecte adverse. Însă faptul că un adult primește o doză de Moderna în loc de Pfizer nu pune probleme. Rezultatele preliminare ale studiilor arată că nu există efecte adverse în urma combinării vaccinurilor care utilizează aceeași tehnologie.

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2021/10/22/health/covid-vaccines-death-rates/index.html

https://edition.cnn.com/2021/10/16/health/covid-19-vaccine-mix-ups-rare/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe