Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vaccinurile anti-COVID, eficienţă dovedită timp de șase luni

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 23 aprilie 2021

Deși vaccinurile împotriva COVID-19 sunt deosebit de eficiente în prevenirea infecţiei chiar la șase luni de la administrarea celei de-a doua doze, ar putea fi necesar un nou rapel specific pentru noile variante ale SARS-CoV-2.

Conform declaraţiilor reprezentanţilor companiei Moderna, vaccinul dezvoltat de aceștia oferă o eficienţă de 90% împotriva COVID-19 chiar la șase luni de la administrarea celei de-a doua doze. Declaraţiile corespund cu date recent raportate în New England Journal of Medicine, potrivit cărora 33 de persoane vaccinate cu preparatul Moderna prezentau un răspuns imun bun după șase luni.
În cazul preparatului dezvoltat de Pfizer-BioNTech s-au obţinut rezultate similare chiar la începutul acestei luni, fiind raportată o bună protecţie la șase luni de la administrare. Într-o analiză ce a inclus 927 de persoane simptomatice, vaccinul a demonstrat o eficienţă de 91,3% în prevenirea COVID-19 și de 100% împotriva formelor severe de boală la șase luni de la administrarea celei de-a doua doze.

Este necesar un nou rapel?

Persoanele vaccinate cu ambele doze ale preparatelor dezvoltate de Pfizer-BioNTech sau Moderna ar putea necesita un nou rapel în cursul acestui an, conform reprezentanţilor celor două companii. „Există vaccinuri, precum cel împotriva poliomielitei, la care o doză este suficientă, există vaccinuri, precum cel pneumococic, la care o singură doză este suficientă pentru adulţi și există vaccinuri, precum cel gripal, care trebuie administrate în fiecare an. (...) Noul coronavirus pare să fie mai degrabă asemănător virusului gripal decât poliomielitei”, a precizat Albert Bourla, CEO Pfizer, în cadrul evenimentului CVS Health Live („Race to Vaccinate”).
„Așteptăm cu nerăbdare datele clinice de la candidaţii noștri pentru rapelul specific variantelor, dar și datele clinice din studiile de fază II-III ale vaccinului nostru împotriva COVID-19 la adolescenţi. (...) Noile date preclinice cu privire la candidaţii noștri pentru vaccinul specific variantelor ne oferă încrederea că putem aborda proactiv variantele emergente. Moderna va efectua toate actualizările necesare pentru vaccinul nostru împotriva COVID-19 până când pandemia va putea fi controlată”, a declarat Stéphane Bancel, CEO Moderna.

1. https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210414/moderna-saysvaccine-
90-perecent-effective-after-six-months
2. https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210416/pfizer-modernasay-
booster-shots-probably-needed

Etichete: vaccinuri anti-COVID eficienta dovedita

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.