Newsflash
Internaționale

Vaccinuri anti-COVID: The New York Times dă în judecată Comisia Europeană

de L. Budin - feb. 15 2023
Vaccinuri anti-COVID: The New York Times dă în judecată Comisia Europeană

NYT susţine că executivul UE are obligaţia juridică de a face publice SMS-urile dintre Ursula von der Leyen și directorul executiv al grupului Pfizer, privind vaccinurile anti-COVID.

Cotidianul american The New York Times acţionează în instanţă Comisia Europeană, pentru refuzul acesteia de a face publice SMS-urile dintre preşedintele EC, Ursula von der Leyen, şi directorul executiv al grupului Pfizer, Albert Bourla, în legătură cu vaccinurile anti-COVID.

vaccin-ue

Cotidianul american se va confrunta în justiţie cu avocaţii blocului comunitar la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), informează politico.eu și Agerpres.

NYT susţine că executivul UE are obligaţia juridică de a face publice mesajele respective, care ar putea conţine informaţii despre acordurile UE pentru a achiziţiona doze de serurile anti-COVID în valoare de miliarde de euro.

Cazul a fost depus în 25 ianuarie şi publicat luni de registrul public al CJUE, dar nicio informaţie nu este încă disponibilă online. Două persoane apropiate acestui dosar au confirmat detaliile dosarului.

Procesul la CJUE urmează unei solicitări făcute în ianuarie 2022 de Ombudsmanul European, Emily O'Reilly, care a identificat o proastă gestionare în încercările Comisiei de a recupera mesajele text în forma originală, în urma unei cereri de acces public depuse de Alexander Fanta, jurnalist la netzpolitik.org.

Investigaţia Ombudsmanului European a ajuns la concluzia că executivul UE nu îi cere în mod explicit biroului personal al preşedintei Ursula von der Leyen să caute mesajele text respective.

Drept răspuns, vicepreşedintele EC pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a susţinut că este posibil ca mesajele în cauză să fi fost şterse, dată fiind „natura lor efemeră, de scurtă durată”.

Anterior, cotidianul german Bild a dat în judecată Comisia Europeană pentru a obţine publicarea documentelor legate de negocierile pentru achiziţionarea vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de Pfizer/BioNTech şi de AstraZeneca.

Cutremur în Turcia: România răspunde cererii de ajutor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe