Newsflash
Internaționale

Vaccinul Moderna, aprobat pentru copiii între 12 și 17 ani

de Dorina Novac - iul. 27 2021
Vaccinul Moderna, aprobat pentru copiii între 12 și 17 ani

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 Moderna pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani.

Acesta devine al doilea vaccin autorizat pentru adolescenții din cele 27 de țări ale Uniunii Europene.

Moderna-copii

„Utilizarea vaccinului Moderna la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani va fi aceeași ca pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Vaccinul se administrează sub formă de două injecții în braț, la un interval de 4 săptămâni”, se arată într-un comunicat al ANMDMR.

Efectele vaccinului Moderna au fost investigate în cadrul unui studiu care a implicat 3.732 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani.

„Acest studiu în curs de desfășurare este efectuat în conformitate cu planul de investigație pediatrică (Paediatric Investigation Plan - PIP) pentru vaccinul Moderna, care a fost agreat de Comitetul EMA pentru medicamente de uz pediatric (Paediatric Committee – PDCO)”, se mai arată în comunicat.

Cercetarea a arătat că vaccinul Moderna a produs un răspuns imun comparabil la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani cu cel observat la adulții tineri cu vârsta cuprinsa între 18 și 25 de ani (măsurat prin titrul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2).

În plus, niciunul dintre cei 2.163 de adolescenți vaccinați cu Moderna nu a dezvoltat COVID-19, comparativ cu patru dintre cei 1.073 de adolescenți cărora li s-a administrat o injecție de simulare (dublu mascat).

Potrivit sursei citate, aceste rezultate au permis CHMP să concluzioneze că eficacitatea vaccinului Moderna la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani este similară cu cea la adulți.

Cele mai frecvente reacții adverse observate la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani sunt similare cu cele apărute la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

„Acestea includ durerea și tumefierea la locul injectării, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și articulare, ganglioni limfatici măriți, frisoane, greață, vărsături și febră. Aceste reacții adverse sunt de obicei ușoare sau moderate și se ameliorează în câteva zile după vaccinare”, transmite ANMDMR.

CHMP a menționat faptul că, din cauza numărului limitat de adolescenți incluși în studiu, cercetarea nu a avut capacitatea de a detecta reacții adverse rare sau de a estima riscul de apariție a reacțiilor adverse cunoscute precum miocardita (inflamație a mușchiului inimii) și pericardita (inflamație a membranei care acoperă inima).

Cu toate acestea, profilul general de siguranță al vaccinului Moderna determinat la adulți a fost confirmat în studiul efectuat la adolescenți. Astfel, CHMP a considerat că în cazul administrării Moderna la adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani beneficiile vaccinului depășesc riscurile, în special în cazul celor cu afecțiuni care cresc riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe