Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vaccinul Johnson & Johnson, autorizat de urgenţă în SUA

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 5 martie 2021

FDA a aprobat utilizarea de urgenţă a vaccinului Ad26.COV2.S împotriva COVID-19 dezvoltat de Janssen/Johnson & Johnson (J&J). După revizuirea datelor de eficacitate și a profilului de siguranţă, preparatul va putea fi administrat persoanelor adulte, începând cu vârsta de 18 ani.

Vaccinul J&J prezintă câteva avantaje comparativ cu celelalte preparate disponibile, inclusiv administrarea într-o singură doză și depozitarea la temperaturi de refrigerare convenţionale, autorizaţia acestuia de urgenţă fiind întâmpinată cu entuziasm. Administrarea într-o singură doză ar putea fi utilă în special în cazul comunităţilor rurale izolate, în care accesul la serviciile de sănătate este limitat. De asemenea, reacţiile adverse asociate par a fi mai puţin severe în comparaţie cu celelalte vaccinuri.

„Avantajul unui al patrulea vaccin – în special unul care poate fi administrat într-o singură doză și poate fi depozitat fără a necesita condiţii speciale de refrigerare – va aduce o contribuţie majoră la iniţiativa de vaccinare a populșaţiei generale cât mai curând, atât în SUA, cât și la nivel global”, a declarat pentru Medscape Medical News prof. dr. Phyllis Tien, de la Divizia de boli infecţioase din cadrul Universităţii California, San Francisco.

Eficienţă scăzută la vârstnici?

        În pofida avantajelor promiţătoare, vaccinul J&J pare a fi mai puţin eficient în cazul persoanelor vârstnice, în special cele de peste 60 de ani. Potrivit FDA, în cazul acestei grupe, la persoanele care asociază multiple comorbidităţi, eficacitatea vaccinului este de numai 42%. Totuși, în cazul vârstnicilor fără comorbidităţi, eficacitatea ajunge la 72%.

        Potrivit rezultatelor studiului de fază 3 ENSEMBLE, vaccinul prezintă o eficacitate de numai 72% în prevenţia infecţiei moderat-severe cu SARS-CoV-2 în rândul participanţilor din SUA și de 85% împotriva dezvoltării formelor severe de COVID-19, comparativ cu vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, care au raportat eficacitate de 94%, respectiv 95%. În Europa, se preconizează că EMA (Agenţia Europeană pentru Medicamente) va autoriza vaccinul J&J la jumătatea lunii martie. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat pentru Digi FM că ţara noastră ar putea beneficia de cel de-al patrulea vaccin împotriva COVID-19 începând cu luna aprilie.

Bibliografie

1. FDA Grants Emergency Use to Johnson & Johnson COVID-19 Vaccine-Medscape-Feb27, 2021
2. Janssen/J&J COVID-19 Vaccine Cuts Transmission, New Data Show-Medscape-Feb24, 2021
3. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/valeriu-gheorghita-romania-va-primi-din-aprilie-vaccinuri-anti-covid-de-la-johnson-johnson-1456873

Etichete: vaccin covid Janssen Johnson&Johnson

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.