Newsflash
Internaționale

Vaccinul împotriva infecției cu rotavirus ar putea avea un rol în lupta cu cancerul

de Florentina Ionescu - oct. 31 2019
Vaccinul împotriva infecției cu rotavirus ar putea avea un rol în lupta cu cancerul

Cercetătorii din Franța vin cu o nouă propunere în privința rolului pe care îl au vaccinurile împotriva infecției cu rotavirus: ei spun că acestea ar putea fi folosite în tratamentul cancerului.

Oamenii de știință din mai multe orașe din Franța fac parte în prezent dintr-o mare echipă de cercetare, care și-a pus o întrebare esențială: ar putea vaccinurile împotriva infecției cu rotavirus să îndeplinească un alt rol și să depășească rezistența în cazul imunoterapiei?

Echipa de experți se concentrează acum pe rezistența care reiese dintr-o formă de tratament pentru cancer, numită imunoterapia blocaderi punctelor de control (“checkpoint blockade immunotherapy”).

vaccin rotavirus agent anticancer

Potrivit dr. Tala Shekarian, citată de Medical Xpress, oamenii de știință au descoperit că două vaccinuri împotriva infecției cu rotavirus au atât proprietăți imunostimulatoare, cât și proprietăți oncologice. Mai mult, aceste vaccinuri pot să ucidă direct celulele canceroase, spune ea, cu trăsături ale distrugerii unor celule imunogenice. In vivo, explică cercetătoarea de la Centre de Recherche en Cancérologie de Lyon, terapia intratumorală inspirată de rotavirus are efecte antitumorale, care sunt în principal mediate de imunitate.

Un aspect important, spun experții, este că anumite medicamente folosite în tratarea a numeroase forme de cancer pur și simplu încetează să mai funcționeze. Celulele canceroase dezvoltă o rezistență la aceste medicamente, într-un mod care este vag similar cu cel în care apare rezistența la antibiotice. Aici intră în ecuație vaccinurile împotriva infecției cu rotavirus, care vin în completarea tratamentelor pe baza inhibitorilor punctelor de control.

Dr. Tala Shekarian este primul autor dintr-o investigație amplă care demonstrează cum vaccinurile împotriva rotavirusului pot să treacă drept agenți anticancer. Descoperirea sugerează că virusurile, nu doar rotavirusurile prezinta puternice proprietăți anticancer. Anumiți patogeni pot dezactiva proprietățile celulelor canceroase, fie că sunt agenți vii sau unii atenuați ori slăbiți, așa cum sunt vaccinurile.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe