Newsflash
Internaționale

Vaccinul împotriva COVID-19 poate salva sau nu Jocurile Olimpice de la Tokyo?

de Florentina Ionescu - feb. 1 2021
Vaccinul împotriva COVID-19 poate salva sau nu Jocurile Olimpice de la Tokyo?

Jocurile Olimpice de anul acesta sunt învăluite în incertitudine, dat fiind contextul epidemiologic actual, generat de pandemia de COVID-19, însă există o rază de speranță dată de vaccinurile împotriva acestei boli.

În noiembrie 2020, cu trei săptămâni înainte ca primele doze de vaccin anti-COVID să devină disponibile în mod public în Marea Britanie, președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a declarat că speră că un vaccin eficient ar putea ajuta la desfășurarea în siguranță a Jocurilor Olimpice.

jocurile olimpice vaccin covid-19

Însă în ianuarie 2021, organizatorii acestui eveniment nu se pot baza pe introducerea unui vaccin în modul în care sperau până acum, pentru că întârzierile apărute în furnizarea dozelor au îngreunat procesul de introducere a noilor vaccinuri, în special pe teritoriul Europei, scrie CNN.

„Eu cred că mulți oameni au avut această convingere întemeiată că odată ce vaccinul a început să fie introdus [în unele țări], acest lucru ar putea să ducă cu adevărat la sfârșitul COVID-19 și ceea ce am putea vedea este că rata de transmitere ar începe să scadă brusc, iar lucrurile ar fi mai mult în control, iar noi vomputea să ne întoarcem la un stil de viață normal”, a declarat  Jason Kindrachuk, expert în boli infecțioase, de la Universitatea Manitoba din Canada, pentru CNN Sport.

Acesta a adăugat că, inclusiv cu vaccinuri bune introduse în numeroase regiuni din lume, „avem o problemă în a obține un control asupra transmiterii” bolii.

Participanții la Jocurile Olimpice vor fi vaccinați

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a mai declarat că organizatorii „vor face eforturi uriașe” pentru a se asigura că „participanții la Jocurile Olimpice și vizitatorii vor sosi (în Tokyo) vaccinați”, însă el a contrazis ideile sugerate cum că vaccinarea va fi obligatorie pentru sportivi, un lucru sugerat de Toshiro Muto, CEO al evenimentului Tokyo 2020, în timpul unei conferințe recente.

Cel mai probabil locul pe care îl ocupă participanții la Jocurile Olimpice pe lista pentru vaccinarea împotriva COVID-19 va fi un subiect de discuție extrem de important. În rândul sportivilor, scrie CNN, sentimentul general este că aceștia sunt pregătiți să aștepte.

Logistica, o problemă

Potrivit sursei citate, ar putea exista bariere logistice când vine vorba despre vaccinarea sportivilor la scară globală, în special având în vedere modul în care oamenii au acces la vaccin – accesul la vaccinul anti-COVID variază în funcție de țară.

„Noi deja avem probleme în regiunile cu venituri mari în ceea ce privește încercările de a introduce vaccinurile în zonele care aduc milioane de doze, așa că încercăm să ne dăm seama: cum pute, de fapt, să țintim persoanele care sunt la un risc înalt versus cele care poate nu se încadrează, politic vorbind, în acea zonă de risc înalt de a dezvolta boala”, a mai declarat Jason Kindrachuk.

Același expert a explicat că apoi este nevoie ca organizatorii să se gândească și la zonele cu venituri mici și medii din lume – unde nici nu poate fi vorba de introducerea vaccinului, din cauza motivelor ce țin de logistică, de depozitare a vaccinului și a faptului că majoritatea dozelor au fost deja cumpărate de țările cele mai bogate din lume.

Contactați de CNN, reprezentanții Comitetului Internațional Olimpic au subliniat într-o declarație că „o serie de contramăsuri COVID-19” urmează să fie implementate în timpul Jocurilor Olimpice, inclusiv „proceduri legate de imigrare, măsuri de carantinare, testare, echipament de protecție personală, urmărirea contacților și vaccinările”.

Aceeași reprezentanți au mai spus că „vaccinurile sunt una dintre numeroasele unelte disponibile în acest set, urmează să fie utilizate la momentul potrivit și în modul potrivit”.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe