Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vaccinul gripal ar putea fi un nou aliat în tratamentul pentru cancer

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 16 ianuarie 2020, ora 15:35

Experimentele recente realizate pe modele de animale au arătat că injectarea unui virus gripal inactivat în celulele canceroase face ca aceste tumori să se micșoreze și accelerează eficacitatea imunoterapiei.

Potrivit Medical News Today, în ultimii ani, un nou tip de terapie anticancer a câștigat din ce în ce mai mult teren: imunoterapia. Acum oamenii de știință încearcă să descopere cum ar putea transforma anumite tumori în formațiuni care vor răspunde la imunoterapie. 

vaccinul gripal

O echipă de cercetători de la Rush University Medical Center, din Chicago, ar putea avea în prezent o modalitate eficientă de a face tumorile mai responsive la imunoterapie. Cum? Prin folosirea unor virusuri grupale inactivate, în esență, a vaccinurilor gripale, în cazul unor experimente realizate pe șoarecii de laborator. Acest proces și rezultatele pe care le-au obținut specialiștii au fost publicate într-o lucrare în jurnalul PNAS.

Micșorarea tumorilor la animale

Oamenii de știință au avut această idee după ce au analizat datele oferite de National Cancer Institute. Informațiile acestea indicau faptul că pacienții cu cancer pulmonar care au fost internați cu infecții la plămâni asociate gripei au trăit, în general, mai mult, decât persoanele cu cancer pulmonar care nu au avut virusul gripal în organism.

Când au reprodus acest scenariu în experimentele pe șoareci, cercetătorii au confirmat faptul că animalele cu tumori canceroase și cu infecții asociate gripei au trăit mai mult.

Acum echipa de experți vrea să înțeleagă modul în care răspunsurile imune puternice pe care corpul nostru le folosește împotriva unor patogeni, precum virusul gripal, și împotriva componentelor acestora ar putea să îmbunătățească răspunsurile imune mai slabe împotriva anumitor tumori.

Vaccinul gripal și melanomul

Oamenii de știință au injectat un virus gripal inactivat în tumorile canceroase (melanom) ale șoarecilor de laborator. Ei au descoperit astfel că acest „ vaccin” a transformat tumorile, făcându-le mai responsive la tratament, crescând concentrația unui anumit tip de celule (dendritice) în tumori. Celulele dendritice pot stimula un răspuns imun și, într-adevăr, acestea au dus la o creștere a numărului de limfocite T citotoxice. Acestea din urmă pot recunoaște și pot distruge celulele canceroase. Drept rezultat, s-a observat că tumorile din melanomul șoarecilor studiați fie au crescut într-un ritm mai lent, fie au început să se micșoreze.

Sursa foto: https://www.rawpixel.com/

Etichete: vaccin vaccinare vaccin gripal


Abonament VM 600x600-01 v3b

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Până la 31 ianuarie 2021, ai reducere la prețul abonamentului pe 12 luni și ceva în plus:
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.