Newsflash
Internaționale

Vaccinul gripal ar putea fi un nou aliat în tratamentul pentru cancer

de Florentina Ionescu - ian. 16 2020
Vaccinul gripal ar putea fi un nou aliat în tratamentul pentru cancer

Experimentele recente realizate pe modele de animale au arătat că injectarea unui virus gripal inactivat în celulele canceroase face ca aceste tumori să se micșoreze și accelerează eficacitatea imunoterapiei.

Potrivit Medical News Today, în ultimii ani, un nou tip de terapie anticancer a câștigat din ce în ce mai mult teren: imunoterapia. Acum oamenii de știință încearcă să descopere cum ar putea transforma anumite tumori în formațiuni care vor răspunde la imunoterapie. 

vaccinul gripal

O echipă de cercetători de la Rush University Medical Center, din Chicago, ar putea avea în prezent o modalitate eficientă de a face tumorile mai responsive la imunoterapie. Cum? Prin folosirea unor virusuri grupale inactivate, în esență, a vaccinurilor gripale, în cazul unor experimente realizate pe șoarecii de laborator. Acest proces și rezultatele pe care le-au obținut specialiștii au fost publicate într-o lucrare în jurnalul PNAS.

Micșorarea tumorilor la animale

Oamenii de știință au avut această idee după ce au analizat datele oferite de National Cancer Institute. Informațiile acestea indicau faptul că pacienții cu cancer pulmonar care au fost internați cu infecții la plămâni asociate gripei au trăit, în general, mai mult, decât persoanele cu cancer pulmonar care nu au avut virusul gripal în organism.

Când au reprodus acest scenariu în experimentele pe șoareci, cercetătorii au confirmat faptul că animalele cu tumori canceroase și cu infecții asociate gripei au trăit mai mult.

Acum echipa de experți vrea să înțeleagă modul în care răspunsurile imune puternice pe care corpul nostru le folosește împotriva unor patogeni, precum virusul gripal, și împotriva componentelor acestora ar putea să îmbunătățească răspunsurile imune mai slabe împotriva anumitor tumori.

Vaccinul gripal și melanomul

Oamenii de știință au injectat un virus gripal inactivat în tumorile canceroase (melanom) ale șoarecilor de laborator. Ei au descoperit astfel că acest „vaccin” a transformat tumorile, făcându-le mai responsive la tratament, crescând concentrația unui anumit tip de celule (dendritice) în tumori. Celulele dendritice pot stimula un răspuns imun și, într-adevăr, acestea au dus la o creștere a numărului de limfocite T citotoxice. Acestea din urmă pot recunoaște și pot distruge celulele canceroase. Drept rezultat, s-a observat că tumorile din melanomul șoarecilor studiați fie au crescut într-un ritm mai lent, fie au început să se micșoreze.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.rawpixel.com/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe