Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vaccinul AstraZeneca, reevaluat în Germania

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 9 aprilie 2021

Potrivit experţilor din Germania, vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca ar trebui să fie administrat de rutină numai persoanelor cu vârsta peste 60 de ani.

Ministrul Sănătăţii din Germania, împreună cu reprezentanţii landurilor federale, au decis, în cadrul unei întâlniri de urgenţă, suspendarea utilizării de rutină a vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani.

Totuși, acestea pot primi vaccinul „numai cu aprobarea medicilor, după analiza individuală a riscurilor și furnizarea de explicaţii clare”, conform unui document citat de DPA. Decizia a fost luată, potrivit Deutsche Welle, în urma raportării unor cazuri neobișnuite de tulburări de coagulare observate în rândul tinerilor care au primit vaccinul.

„Mesajul pozitiv este că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca ar trebui să fie administrat în continuare persoanelor cu vârsta peste 60 de ani. (...) Studiile continuă să demonstreze că acesta este un vaccin eficient împotriva formelor severe ale bolii. Avem nevoie ca el să fie eficient în faţa celui de-al treilea val și a mutaţiilor virale periculoase, avem nevoie ca acesta să avanseze rapid”, a declarat Klaus Holetschek, ministrul Sănătăţii din Bavaria.

Reacţii adverse rare, dar grave

Anterior reuniunii de urgenţă, Comisia permanentă pentru vaccinuri din Germania (STIKO) a publicat noile recomandări, sugerând ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor cu vârsta peste 60 de ani.

„[Decizia a fost luată] pe baza datelor disponibile referitoare la apariţia unor efecte adverse asociate trombozei, rare, dar foarte grave”, conform STIKO. În plus, comisia a precizat că vor fi publicate noi recomandări pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au primit deja prima doză a vaccinului AstraZeneca.

Similar altor state din Europa, în trecut și Germania a suspendat temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, în așteptarea rezultatelor investigaţiilor EMA privind siguranţa preparatului.

Procesul de vaccinare a fost reluat însă după ce reprezentanţii agenţiei au concluzionat că produsul ar fi „sigur și eficient”. Până în prezent, în Germania au fost raportate 31 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală asociate vaccinului AstraZeneca, fiind înregistrate nouă decese, conform Paul Erlich Institute.

https://www.dw.com/en/germany-restricts-use-of-astrazeneca-vaccine-to-over-60s-in-most-cases/a-57049301

Etichete: vaccinare astrazeneca utilizare vaccin astrazeneca evaluare vaccin covid vaccin covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.