Newsflash
Internaționale

Vaccinul AstraZeneca, investigat de EMA

de Dr. Alina SIMACHE - mar. 19 2021
Vaccinul AstraZeneca, investigat de EMA

Rezultatele unei evaluări preliminare realizate de EMA arată că nu au fost identificate probleme specifice cu lotul vaccinului AstraZeneca asociat apariţiei unor evenimente tromboembolice post-vaccinare.

Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilenţă (PRAC) din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a anunţat recent iniţierea investigaţiilor în cazul evenimentelor tromboembolice asociate vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, potrivit Medscape Medical News. Cele mai recente date arată că în ultima săptămână au fost raportate 30 de cazuri de evenimente tromboembolice asociate administrării vaccinului AstraZeneca printre cinci milioane de persoane vaccinate în Spaţiul Economic European, ce include statele membre ale Uniunii Europene (UE), alături de Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

        Ca măsură de precauţie, autorităţile daneze din domeniul sănătăţii au decis sistarea temporară a campaniei de vaccinare cu acest preparat, această atitudine fiind preluată și de alte state UE. În plus, premierul Thailandei a anulat recent planurile de a se vaccina public cu respectivul vaccin, conform CNN. Autorităţile din Thailanda au precizat că vor amâna administrarea vaccinurilor pe durata analizării reacţiilor adverse raportate.

Vaccinarea poate continua

        Totuși, EMA subliniază că vaccinarea cu preparatul AstraZeneca poate continua pe parcursul desfășurării investigaţiei, precizând că numărul de evenimente tromboembolice înregistrate în cazul persoanelor vaccinate nu este mai mare decât cifrele observate în cazul populaţiei generale. „În prezent nu există nicio dovadă că vaccinarea a cauzat aceste afecţiuni, care nu sunt listate ca efecte secundare ale acestui vaccin (...). Beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile”, arată experţii EMA.

        Autorităţile din Austria au suspendat, de asemenea, utilizarea lotului ABV5300 al vaccinului după decesul unei persoane diagnosticate cu tulburări de coagulare la 10 zile după administrarea preparatului și după raportarea unui caz de embolism pulmonar dezvoltat după vaccinare. „Deși un defect calitativ este considerat improbabil în acest stadiu, calitatea lotului respectiv este în curs de investigaţie”, potrivit EMA. Totuși, în urma unei evaluări preliminare realizate de PRAC, reprezentanţii EMA au declarat că „nu au fost identificate probleme specifice” cu lotul controversat.

        Lotul ABV5300 al vaccinului AstraZeneca conţine un milion de doze ce au fost livrate în 17 ţări din UE: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Spania și Suedia. Din 9 martie, Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg au sistat administrarea acestui lot de vaccin.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe