Newsflash
Internaționale

Vaccinul anti-COVID Novavax: teste clinice în rândul adolescenților

de L. Budin - mai 4 2021
Vaccinul anti-COVID Novavax: teste clinice în rândul adolescenților

Compania americană de biotehnologie Novavax anunță că a început testele clinice în rândul adolescenţilor, pentru vaccinul său anti-COVID-19.

Novavax va testa siguranţa şi eficienţa vaccinului său împotriva COVID-19 la circa 3.000 de adolescenţi de vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, a anunţat compania într-un comunicat citat de AFP și preluat de Agerpres. Testele clinice vor avea loc în SUA, la nivel național.

vaccine-adolescent

În regim de urgență

Două treimi dintre participanţi vor primi vaccinul, iar o treime placebo, în două doze administrate la un interval de 21 de zile. Într-a doua etapă, după şase luni, cei care au primit placebo vor fi vaccinaţi şi invers, cu scopul ca toţi participanţii să primească până la sfârşit serul. Starea sănătăţii subiecților va fi apoi monitorizată preț de doi ani.

Administrarea acestui vaccin nu este încă autorizată în nicio ţară. Novavax a anunţat că vrea să depună o cerere de autorizare în regim de urgenţă în Marea Britanie și în SUA, în al doilea trimestru al anului.

Un ser diferit

În martie, compania a declarat că vaccinul său este eficient în procent de 89,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit unor teste clinice efectuate Marea Britanie pe mai mult de 15.000 de persoane de peste 18 ani. Un alt test clinic în etapa a treia, la care participă subiecți adulți, este în curs de desfășurare în SUA şi în Mexic.

Vaccinul Novavax utilizează o tehnologie diferită de cele folosite pentru vaccinurile deja autorizate în lume. Este un vaccin pe bază de proteine recombinante și poate fi stocat la o temperatură între 2 şi 8 grade Celsius.

Cursa testelor

Și alte companii - Moderna, Johnson & Johnson, Pfizer -  fac teste clinice pentru vaccinurile lor anti-COVID în rândul adolescenţilor. Pfizer a cerut deja autorizarea în SUA și Europa a vaccinului său, pentru tinerii între 12 şi 15 ani. Agenţia Europeană a Medicamentului a început evaluarea utilizării serului pentru această categorie de vârstă.

Imunizarea copiilor şi adolescenţilor reprezintă următoarea etapă a campaniilor de vaccinare. Deși sunt mai puţin expuşi cazurilor grave ale bolii, ei pot contribui totuşi la răspândirea virusului, arată experții.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe