Newsflash
Internaționale

Vaccinarea, tratament anticancer

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 10 2021
Vaccinarea, tratament anticancer

Cercetătorii britanici au arătat că tehnologia utilizată pentru vaccinul împotriva COVID-19 Oxford-AstraZeneca poate fi folosită pentru tratarea cancerului.

p2Cercetătorii au dezvoltat un vaccin anticancer cu două doze utilizând tehnologia folosită pentru vaccinul împotriva COVID-19. Rezultatele testelor pe modele murine au arătat că vaccinul a dus la creșterea nivelului de celule T care infiltrau formaţiunile tumorale și a crescut eficienţa imunoterapiei.

Asocierea acestui vaccin la imunoterapie a dus la o scădere semnificativă a volumului tumoral și a crescut supravieţuirea, comparativ cu administrarea imunoterapiei. Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent în revista Journal for Immuno Therapy of Cancer.

Imunoterapia la pacienţii diagnosticaţi cu cancer presupune stimularea sistemului imun pentru atacarea tumorii. Utilizarea imunoterapiei anti-PD 1 permite celulelor T să elimine celulele canceroase, iar unul dintre motivele eșecului terapeutic este reprezentat de nivelurile scăzute ale celulelor T activate prezente la majoritatea pacienţilor.

Diferite proteine-ţintă

Tehnologia utilizată de cercetătorii de la Oxford pentru dezvoltarea vaccinului împotriva SARS-CoV-2 presupune generarea unor răspunsuri semnificative ale celulelor T CD8+.

Noul vaccin dezvoltat de cercetători presupune administrarea a două doze, iar ţinta acestuia sunt proteinele de tip MAGE (Melanoma Antigen Gene), prezente la suprafaţa mai multor tipuri de celule canceroase, și NY-ESO-1. Ambele ţinte au fost validate anterior de cercetătorii de la Institutul Ludwig.

Un studiu de fază I/II ce va include administrarea vaccinului asociat cu imunoterapia anti-PD 1 va fi demarat anul acesta și va include 80 de pacienţi diagnosticaţi cu carcinom pulmonar fără celule mici (non-small cell).

Studiul va fi derulat de Centrul pentru Cercetarea în Cancer pentru Dezvoltarea Medicamentelor din Marea Britanie în colaborare cu Vaccitech Oncology Limited (VOLT) – o colaborare strategică între Institutul Ludwig și compania Vaccitech.


Notă autor:

https://www.ox.ac.uk/news/2021-09-03-vaccine-treating-cancer-made-possible-using-oxford-covid-vaccine-technology

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe