Newsflash
Internaționale

Vaccinarea anti-COVID la copii, fezabilă în curând?

de Dr. Alina SIMACHE - ian. 22 2021
Vaccinarea anti-COVID la copii, fezabilă în curând?

Deși se dorește obţinerea aprobării vaccinurilor anti-COVID pentru copii până în toamnă, datele actuale privind eficacitatea și siguranţa la anumite grupe de vârstă sunt încă incerte.

Studiile clinice au început deja recrutarea copiilor începând cu vârsta de 12 ani, însă, pentru cei mai mici, se estimează că datele vor fi disponibile, cel mai probabil, anul viitor.

Foto 1

Pentru vaccinul produs de Moderna, studiile clinice au început deja înrolarea adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani în urmă cu patru săptămâni, însă dr. Moncef Slaoui a declarat recent că recrutarea a fost problematică, nefiind înregistraţi suficient de mulţi participanţi. Prin urmare, aprobarea FDA ar putea fi amânată.

„Este foarte important (...) să conștientizăm că nu putem obţine indicaţia dacă adolescenţii cu vârsta între 12 și 18 ani decid să nu participe”, a declarat doctorul Slaoui, în calitate de coordonator al programului american pentru scurtarea timpului de punere pe piaţă a unui vaccin anti-COVID (Operation Warp Speed Program).

Deoarece copiii necesită adaptarea dozelor de vaccin, noi studii clinice trebuie iniţiate pentru cei cu vârsta sub 12 ani, a susţinut Stephane Bancel, CEO-ul Moderna, în cadrul unei conferinţe online.

„[Studiile clinice] vor fi mai lungi, deoarece va trebui să restabilim ordinea dozelor în funcţie de vârstă, începând cu o doză mai scăzută. Prin urmare, nu ar trebui să anticipăm date clinice în 2021, ci mai degrabă în 2022”, a precizat Bancel, potrivit Business Insider.

Studiile clinice, esenţiale

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost aprobat deja de FDA pentru administrare la adolescenţii cu vârsta peste 16 ani. De asemenea, încă din luna noiembrie, compania a început testarea vaccinului și la copiii începând cu vârsta de 12 ani.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) le-a solicitat companiilor producătoare de vaccinuri anti-COVID să includă copiii în studiile clinice, încă din luna noiembrie, în vederea evaluării eficacităţii și a profilului de siguranţă la această categorie de vârstă.

„Dacă nu includem copiii în studiile clinice foarte curând, va exista o întârziere semnificativă a momentului în care aceștia vor putea să acceseze vaccinurile potenţial salvatoare de vieţi. Acest lucru este inadmisibil (...). Peste un milion de copii au fost infectaţi cu acest virus de la începutul pandemiei, iar aceștia au suferit în numeroase alte feluri”, a declarat dr. Sara H. Goza, președinta AAP, într-un comunicat de presă.

Autorităţile oficiale din Israel au anunţat, recent, posibilitatea de includere a copiilor începând cu vârsta de 12 ani în grupurile ce vor beneficia de vaccinarea împotriva COVID-19 în următoarele două luni, în funcţie de primele rezultate ale cercetărilor cu privire la profilul de siguranţă.

„Faptul că vaccinul nu poate fi încă administrat copiilor cu vârsta sub 16 ani este cu siguranţă îngrijorător, în special în privinţa abilităţii de a obţine imunitatea de turmă”, a precizat Nachman Ash, coordonatorul campaniei naţionale anti-COVID, pentru un post de radio local.


Notă autor:

Bibliografie
1.https://www.webmd.com/vaccines/covid19vaccine/news/20210114/moderna_needs_more_kids_for_covid_vaccine_trials
2. https://connect.trialscope.com/studies/a6dd51e8-c0a0-4ad5-b80b-9b4cda3c0e36/
3. https://www.pfizer.com/science/find-a-trial/nct04368728-0
4. https://www.businessinsider.com/moderna-data-covid-vaccine-children-not-ready-until-2022-ceo-2021-1
5. https://eu.usatoday.com/story/news/health/2021/01/13/moderna-covid-19-vaccine-trial-adolescent-volunteers-coronavirus/6646795002/
6. https://www.aappublications.org/news/2020/11/17/covidvaccinetrials111720
7.https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-israel/israel-expects-to-start-vaccinating-children-by-march-virus-chief-says-idUSL1N2JN0O3

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe