Newsflash
Internaționale

Vaccin experimental pentru cancerul mamar - Ce se știe până acum

de Florentina Ionescu - nov. 10 2022
Vaccin experimental pentru cancerul mamar - Ce se știe până acum

Un vaccin experimental conceput pentru cancerul de sân s-a dovedit a fi sigur în trialurile clinice de fază 1.

Potrivit datelor obținute într-un studiu clinic nou de fază 1, un vaccin pe bază de plasmidă (o macromoleculă de AND prezentă în unele celule eucariote și în unele bacterii) care este capabil să țintească un receptor din cancerul mamar pare să fie sigur, scrie Medical News Today. 

studiu mamografie risc de deces cancer mamar

„Cancerul de sân nu este o boală unică, lucru care îl face mai dificil de tratat. Există atât de multe tipuri de cancer mamar și atât de multe tratamente care funcționează bine pentru unele persoane, dar ar putea să nu funcționeze la fel de bine pentru altele. De aceea trebuie să efectuăm cercetări suplimentare în cazul acestei boli, pentru a dezvolta tratamente mai inteligente și mai prietenoase [cu pacientul]”, a declarat pentru Medical News Today dr. Kotryna Temcinaite, senior research communications manager la Breast Cancer Now.

Studiul acesta nou a fost publicat în jurnalul „JAMA Oncology”.

Trial de fază 1 referitor la siguranță

Studiul încheiat a fost un trial clinic de fază 1 care a urmărit 66 de persoane cu vârsta cuprinsă între 34 și 77 de ani, care au avut cancer de sân în stadiu avansat ERBB2-pozitiv. Cercetătorii au analizat datele de două ori, din ianuarie 2012 până în martie 2013 și din iulie 2021 până în august 2022.

Participanții au fost vaccinați fie cu doze de 10 μg, fie cu doze de 100 μg, sau cu doze de 500 μg de vaccin cu plasmidă de ADN, în fiecare lună, timp de trei luni. Cercetătorii au măsurat imunitatea din sânge și toxicitatea vaccinului la anumite momente stabilite inițial și au evaluat persistența ADN-ului din acest vaccin prin intermediul unor probe / biopsii luate de la locul vaccinării la 16 săptămâni și la 36 de săptămâni de la vaccinare.

Cercetătorii au notat cele mai frecvente efecte adverse asociate cu injecția, 33% au fost simptome asemănătoare gripei, iar 36% dintre simptome au fost cele de fatigabilitate.

Participanții la care s-au administrat dozele mai mari de vaccin, cele de 100 μg și cele de 500 μg au demonstrat un răspuns imun mai puternic decât acei participanți care au primit doza de 10 ug, dar nu a existat nicio diferență semnificativă între răspunsurile imune la persoanele care au primit dozele de 100 μg și dozele de 500 μg.

Echipa de cercetători a descoperit, de asemenea, că persistența ADN-ului la locul injecției a fost mai mare cu doza mai mare de vaccin și că această persistență a ADN-ului a fost asociată cu o imunitate care s-a intrat în declin mai rapid.

Autorul studiului, dr. Mary (Nora) L. Disis, a explicat că problema pe care o au actualele tratamente pentru cancerul mamar este „recurența bolii după tratamentul optim”. Ea a declarat că boala reapare deoarece o cantitate mică de celule canceroase ar rămas nedetectată.

„Vaccinurile vor stimula celulele T, care pot fi programate să vâneze aceste ultime celule canceroase din corp și să le distrugă. Stimulând imunitatea în mod eficient este singura modalitate pe care eu o știu prin care putem steriliza corpul de toate celulele implicate în cancerul mamar”, a declarat dr. Mary (Nora) L. Disis.

Un astfel de vaccin are un „potențial încurajator” pentru tratarea cancerului mamar. Cu toate acestea, oamenii de știință trebuie să investigheze ce anume să includă într-un vaccin, pentru ca acest produs să declanșeze răspunsul imun corespunzător.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe