Newsflash
Internaționale

Va fi fabricată o variantă ieftină a pastilei Pfizer anti-COVID

de Dorina Novac - mar. 18 2022
Va fi fabricată o variantă ieftină a pastilei Pfizer anti-COVID

Un număr de 35 de producători de medicamente generice vor fabrica o variantă ieftină a antiviralului oral Paxlovid, dezvoltat de Pfizer Inc şi eficient în tratamentul COVID-19.

Pfizer a încheiat anul trecut un acord cu organizaţia, prin care autorizează producători de medicamente generice să fabrice tratamentul pentru 95 de ţări cu venituri mici şi medii.

paxlovid
Sursă imagine: The Guardian

Ulterior, a avut loc selecţia producătorilor de medicamente cărora urmează să primească licenţă, scrie Agerpres.

Paxlovid este aşteptat să fie un instrument important în lupta împotriva COVID-19 după ce a redus spitalizările în cazul pacienţilor din grupe cu risc ridicat cu circa 90% în cadrul unui studiu clinic.

Rezultatele au fost semnificativ mai bune decât cele vizând pastila antivirală de la compania concurentă Merck & Co, Molnupiravir, în cadrul studiilor clinice.

Citește și: Pfizer permite ca medicamentul său anti-COVID să ajungă în țările sărace

Atât Pfizer, cât şi Merck au semnat acorduri cu Medicines Patent Pool (MPP) pentru a permite ca versiuni generice ale noilor medicamente să fie fabricate în anumite regiuni din lume, o raritate pentru companiile farmaceutice, care îşi protejează de obicei cu înverşunare tratamentele pe întreaga durată a patentelor.

Merck, atât pe cont propriu, cât şi prin licenţa MPP, a semnat acorduri cu zeci de producători de medicamente astfel încât tratamentul său şi versiunile generice să fie disponibile deja în anumite ţări.

Pfizer şi MPP nu se aşteaptă însă ca vreunul dintre producătorii de medicamente generice să poată fabrica stocuri semnificative de Paxlovid înainte de finalul anului.

„Cele 35 de companii care vor produce versiuni ale Paxlovid sau ale ingredientului său activ au sediul în 12 ţări, a precizat MPP. Printre acestea se află unii dintre cei mai mari producători de medicamente generice din lume cum ar fi Teva Pharmaceutical Industries din Israel, Sun Pharmaceutical Industries, cu sediul în India, şi Viatris Inc, cu sediul în Statele Unite”, transmite sursa citată.

Şase dintre companii vor produce ingredientul principal al medicamentului, nouă intenţionează să transforme ingredientul în produsul final, iar restul companiilor vor face ambele.

Paxlovid este alcătuit din două comprimate diferite care combină un compus nou, Nirmatrelvir, cu mai vechiul antiviral Ritonavir, care este deja disponibil ca medicament generic.

Pfizer nu va încasa redevenţe în urma vânzării versiunilor generice ale medicamentului său atâta timp cât COVID-19 este clasat în continuare drept „Urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe