Newsflash
Internaționale

Va fi creată o rezervă mondială de vaccinuri împotriva Ebola

de Dorina Novac - ian. 12 2021
Va fi creată o rezervă mondială de vaccinuri împotriva Ebola

O rezervă mondială de urgență de 500.000 de doze de vaccin împotriva Ebola va fi creată pentru a răspunde rapid la viitoarele focare, a anunțat Alianța pentru vaccinuri Gavi, un parteneriat internațional public-privat.

Potrivit reprezentanților organizației internaționale, al cărei sediu se află la Geneva, țările cu venituri mici și medii vor putea accesa gratuit această rezervă, scrie Le Figaro.

vaccin ebola
Sursă imagine: unsplash.com

De asemenea, aceste țări vor beneficia și de un sprijin pentru costurile operaționale generate de organizarea unui program de vaccinare. 

Sursa citată menționează că dozele vor fi stocate în Basel, un oraş din Elveţia.

„Prin crearea unui stoc de 500.000 de doze de vaccin împotriva Ebola, accesibil tuturor țărilor, putem contribui la prevenirea deceselor și la încetarea rapidă a epidemiilor în viitor”, a spus Seth Berkley, CEO al Gavi. 

Peste 300.000 de persoane au fost vaccinate în timpul epidemiilor de Ebola din provinciile Nord-Kivu și Ituri din Republica Democrată Congo. 

„Dezvoltarea vaccinului împotriva Ebola a fost accelerată după cel mai grav focar al bolii, care a început în decembrie 2013 în Guineea și s-a răspândit în Liberia și Sierra Leone. Epidemia a ucis peste 11.300 din cele aproape 29.000 de cazuri înregistrate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, care a declarat sfârșitul acestei epidemii în martie 2016”, informează Le Figaro.

Dezvoltarea rapidă a vaccinului împotriva Ebola, în baza acordurilor dintre Gavi și compania producătoare, „a creat un precedent pentru dezvoltarea și producția accelerată de vaccinuri împotriva epidemiei de COVID-19”, a explicat Seth Berkley. 

Stocul de vaccinuri împotriva Ebola va include doze produse de compania farmaceutică americană Merck. Livrarea acestor doze este finanțată cu 20 de milioane de dolari de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). 

Un purtător de cuvânt de la  Gavi a declarat pentru AFP că va dura câțiva ani pentru a acumula stocul de 500.000 de doze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe