Newsflash
Internaționale

Update privind utilizarea vaccinului Johnson & Johnson

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mai 13 2022
Update privind utilizarea vaccinului Johnson & Johnson

Autorizarea în regim de urgenţă a vaccinului anti-COVID produs de compania Johnson & Johnson/Janssen va fi limitată către anumite grupuri populaţionale, anunţă FDA, din cauza riscului de apariţie a sindromului de tromboză asociat cu trombocitopenie.

Vaccinul va fi disponibil următoarelor categorii de persoane de peste 18 ani: cei care au avut reacţii alergice severe la vaccinurile pe bază de ARNm; cei care au anumite reţineri personale privind utilizarea vaccinurilor pe bază de ARNm și ar rămâne nevaccinaţi în lipsa produsului J&J; cei care au acces limitat la alte vaccinuri anti-COVID. Actualizările sunt valabile și pentru administrarea dozelor de tip booster.

Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA) a monitorizat atent apariţia evenimentelor adverse post-vaccinare, iar decizia de limitare a utilizării vaccinului produs de Janssen a fost luată pe baza datelor actualizate. După o întâlnire în luna decembrie, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) recomandase utilizarea preferenţială a vaccinurilor ARNm.

Reprezentanţii FDA transmit că vaccinul produs de Janssen are în continuare un rol în prevenirea COVID-19 la nivel mondial, iar beneficiile sale depășesc riscurile pentru anumite categorii populaţionale.

Ce spun datele

        Până la acest moment, aproximativ 18,7 milioane de doze de vaccin J&J au fost administrate în SUA, conform CDC. Dintre americanii vaccinaţi cu schema completă, 7,7% au primit acest vaccin. Datele oficiale arată că riscul de sindrom de tromboză asociat cu trombocitopenie (STT) în urma administrării vaccinului J&J este foarte mic, de aproximativ trei cazuri la fiecare milion de doze de vaccin administrate. Dintre cazurile de STT, aproximativ 15% au fost fatale. Până la 18 martie, au fost raportate în total 60 de cazuri de STT, inclusiv nouă decese. Rata cea mai mare a acestor reacţii adverse a fost înregistrată la femeile din grupa de vârstă 30-49 de ani, cu aproape opt cazuri la un milion de doze de vaccin administrate.

        Aceste efecte adverse apar tipic după două săptămâni de la vaccinare, iar simptomele includ: dispnee, durere în piept, edeme ale membrelor, durere abdominală persistentă, simptome neurologice precum cefalee, tulburări ale câmpului vizual, peteșii la locul de injectare.

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/05/05/health/fda-johnson-johnson-vaccine-eua/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe