Newsflash
Internaționale

Un vaccin experimental pentru COVID-19 rezistă o lună la temperatura camerei

de Florentina Ionescu - sept. 16 2021
Un vaccin experimental pentru COVID-19 rezistă o lună la temperatura camerei

Deși vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în prezent sunt extrem de eficiente, capacitatea limitată de producție și nevoia ca aceste produse să fie păstrate la rece îngreunează distribuirea lor la nivel global.

Un studiu recent care a testat eficacitatea unui nou vaccin cu vector viral la șoareci și la macaci a arătat că acel vaccin a fost stabil la temperatura camerei pe o perioadă de o lună. 

vaccin experimental covid rezista la temperatura camerei
Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels

Capacitatea globală finită de producție a vaccinurilor și lipsa infrastructurii necesare (ca vaccinurile să fie depozitate la temperaturi scăzute) în țările cu venituri mici sunt unele dintre provocările majore care afectează disponibilitatea vaccinurilor și livrarea lor la nivel global, potrivit www.medicalnewstoday.com. Astfel că a apărut nevoia de a fi create noi vaccinuri, mai durabile și mai ușor de livrat (care să reziste și la temperaturi mai mari). Pentru a aborda aceste probleme, un grup de cercetători vrea să dezvolte în prezent un vaccin candidat, folosind un vector viral, adică un virus adeno-asociat (AAV) drept vector, arată sursa citată.

Autorii unui studiu recent, care a fost publicat în jurnalul „Cell Host & Microbe”, au descoperit că o singură doză din vaccinul candidat AAVCOVID-1 (AC1) a stârnit un răspuns imun împotriva virusului SARS-CoV-2 preț de cel puțin 11 luni la macaci. Vaccinul candidat a fost, de asemenea, stabil la temperatura camerei pe o perioadă de o lună și a produs un răspuns imun împotriva variantelor actuale care determină îngrijorare – așa-numitele VOC ale virusului SARS-CoV-2.

„COVID-19 este în continuare un motiv de îngrijorare pentru sănătate la nivel global, pentru care există un număr mare de vaccinuri extrem de eficiente, disponibile pentru a tempera pandemia. Datele referitoare la vaccinul nostru experimental arată că acesta are potențialul de a aborda două dintre motivele de îngrijorare care împiedică managementul eficient al situației. În primul rând, vaccinurile trebuie să fie disponibile pentru punerea în acțiune la nivelul întregii lumi: datele noastre indică faptul că AAVCOVID este un vaccin într-o singură doză, cu stabilitate la temperatura camerei, pentru a facilita desfășurarea în mod eficient a campaniilor de vaccinare. În al doilea rând, datele noastre din cercetările pe animale indică o durabilitate a răspunsului imun despre care se crede, în general, că ar conduce la o protecție împotriva bolii”, a declarat autorul principal al acestui studiu, dr. Luk Vandenberghe, profesor la Universitatea Harvard, pentru Medical News Today.

Autorii studiului din prezent au început cercetările cu doi candidați la vaccinul acesta, cu vector viral, AC1 și AAVCOVID-3 (AC3), care codifică fie întreaga proteină „spike” a virusului SARS-CoV-2, fie doar o parte a proteinei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe