Newsflash
Internaționale

Un vaccin antigripal universal ar putea deveni realitate

de Florentina Ionescu - oct. 22 2019
Un vaccin antigripal universal ar putea deveni realitate

Chiar dacă există deja vaccinuri care previn gripa, oamenii de știință trebuie să țină pasul și să dezvolte vaccinuri care țintesc tulpini specifice ale virusului gripei, pentru ca această strategie să fie în continuare eficientă.

Până în prezent, nu s-a realizat un „vaccin universal” care să poată ținti toate tulpinile de virus gripal în mod eficient, însă este posibil ca cercetătorii să fie foarte aproape de a dezvolta un astfel de vaccin.

O echipă de cercetători de la Icahn School of Medicine din cadrul Mount Sinai, din New York, în colaborare cu alți colegi de la alte instituții, are o nouă abordare care ar putea schimba modul în care oamenii de știință ar ținti virusurile, scrie Medical News Today.

vaccin gripa

Cercetătorii sugerează, într-o lucrare publicată recent în The Lancet Infectious Diseases, că această abordare ar putea oferi o cale către obținerea unui vaccin antigripal universal în viitor. Prof. Peter Palese și prof. Florian Krammer și-au îndreptat atenția către hemaglutinină gripală, o proteină care este prezentă pe suprafața virusurilor gripale și care le direcționează către celulele-gazdă pe care le infectează.

Hemaglutinina are două componente: una numită „cap”, care diferă de la o tulpină la alta, și o altă componentă („coadă”) care variază mai puțin în rândul tulpinilor virale. Pe baza acestor caracteristici, cercetătorii au vrut să încerce să dezvolte un vaccin care ar putea ținti „coada” hemaglutininei, care este mai puțin variabilă. În acest sens, ei au lucrat cu o proteină numită cHA sau „hemaglutinină himerică”.

Într-un trial clinic de fază I, în care au fost recrutați adulți sănătoși, cercetătorii au testat mai multe proteine cHA diferite, pe baza regimurilor de vaccinare, pentru a determina care ar putea stimula corpul uman să producă acei anticorpi care ar putea să protejeze împotriva gripei în general.

Una dintre aceste abordări a avut succes în activarea anticorpilor care luptă împotriva mai multor tipuri diferite de virus gripal. Cercetătorii au descris-o ca pe „o singură vaccinare cu un adjuvant pe bază de hemaglutinină himerică (vaccin cu virusul gripal inactiv)”.

Rezultatele cercetătorilor indică faptul că se fac progrese și că se îndreaptă către un vaccin antigripal universal, însă acestea sunt rezultate provizorii, spune prof. Florian Kramer. Mai multe rezultate vor fi disponibile la terminarea studiului, la finalul anului 2019.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe