Newsflash
Internaționale

Un vaccin anti malarie, primul care a dobândit eficacitatea specificată de OMS

de Florentina Ionescu - apr. 28 2021
Un vaccin anti malarie, primul care a dobândit eficacitatea specificată de OMS

Au apărut informații promițătoare în presa străină despre un vaccin împotriva malariei, primul care a dobândit eficacitatea specificată de Organizația Mondială a Sănătății, depășind 75% eficacitate.

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford și partenerii lor au raportat în 23 aprilie rezultatele dintr-un studiu clinic de fază IIb despre un candidat la vaccinul împotriva malariei, R21/Matrix-M. Acest vaccin a demonstrat un nivel ridicat de eficacitate, de 77%, în decurs de 12 luni de follow-up, scrie www.ox.ac.uk

vaccin malarie eficacitate mare copii studiu clinic

Potrivit sursei citate, în rezultatele la care au ajuns, cercetătorii subliniază că sunt primii care întrunesc cerințele Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la eficacitatea vaccinului împotriva malariei (Malaria Vaccine Technology Roadmap), obiectivul fiind ca eficiența acestui tip de vaccin să depășească pragul de 75%.

Rezultatele provin dintr-un studiu randomizat de fază IIb, controlat, dublu orb, condus la Clinical Research Unit of Nanoro (CRUN) / Institut de Recherche en Sciences de la Santé (IRSS), din Burkina Faso. 450 de participanți, cu vârste între 5 și 17 luni, au fost recrutați din zona Nanoro, acoperind 24 de sate și o populație aproximativă de 65.000 de persoane.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri, iar primele două grupuri de copii au primit vaccinul R21/Matrix-M (fie o doză mai mică, fie o doză mai mare din adjuvantul Matrix-M), iar al treilea grup a primit vaccinul împotriva rabiei, fiind grupul de control.

Dozele au fost administrate de la începutul lunii mai 2019 până la începutul lunii august 2019, înaintea vârfului sezonului de malarie. 

Cercetătorii au raportat o eficacitate a vaccinului de 77% în grupul cu doza mare de adjuvant, iar o eficacitate de 71% a fost observată în grupul cu doza mică de adjuvant, în decursul unei perioade de 12 luni de urmărire a participanților. Nu au fost observate evenimente adverse majore asociate cu vaccinul acesta, au notat cercetătorii.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe