Newsflash
Internaționale

Un vaccin anti-aging, dezvoltat în Japonia - Iată cum funcționează

de Florentina Ionescu - ian. 28 2022
Un vaccin anti-aging, dezvoltat în Japonia - Iată cum funcționează

Cercetătorii au creat un „vaccin anti-aging” care elimină celulele disfuncționale care cauzează apariția unor boli.

Este vorba despre un vaccin nou împotriva îmbătrânirii, care îndepărtează celulele disfuncționale pentru a îmbunătăți durata de viață și starea de sănătate în cadrul testelor realizate pe șoareci, scrie newatlas.com. 

studiu vaccin proteina anti imbatranire
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

Multe dintre simptomele îmbătrânirii pot fi atribuite unei acumulări de celule care îmbătrânesc (numite „senescente”), acelea care au încetat să se dividă. În acest studiu nou, cercetătorii din Japonia au identificat o proteină specifică acestor celule și au dezvoltat un vaccin care poate să le elimine, fiind vorba despre teste efectuate pe șoarecii de laborator pentru a reduce în acest fel efectele procesului de îmbătrânire, arată sursa citată.

Celulele nu se pot divide la infinit – în cele din urmă, ele acumulează prea multe daune la nivelul ADN-ului prin prisma stresului din mediu, așa că organismul „le închide” și transmite un semnal pentru a fi eliminate de sistemul imunitar. Acesta pare a fi un mecanism evoluționar de apărare împotriva celulelor care devin canceroase, mai arată sursa citată.

Chiar și așa, nici măcar celulele imune nu sunt protejate de acest proces de apărare, pe măsură ce și ele devin celule senescente, sistemul imunitar își pierde treptat capacitatea de a elimina celulele senescente. Pe măsură ce aceste celule inactive se acumulează în corp, ele contribuie la simptomele îmbătrânirii și la apariția bolilor ce se ivesc odată cu procesul de îmbătrânire.

În ultimii ani, însă, oamenii de știință au experimentat cu o nouă clasă de medicamente, numite „medicamente senolitice”, întrucât ele elimină aceste celule nefuncționale. Această clasă de medicamente a arătat rezultate promițătoare în încetinirea efectelor procesului de îmbătrânire și în ceea ce privește creșterea duratei de viață și a calității sănătății („healthspan”), adică proporția din viața fiecăruia dintre noi pe care o petrecem având o sănătate bună.

Proteina legată de procesul de îmbătrânire

Pentru acest studiu nou, cercetătorii din Japonia de la Juntendo University și-au propus să găsească o modalitate prin care să țintească celulele senescente mai direct, lăsând însă celulele sănătoase în pace. Prin examinarea expresiei genelor în celulele senescente, echipa de cercetători a identificat mai întâi o proteină numită GPNMB, care este exprimată prin niveluri crescute ale acestor celule nefuncționale. Valori mari ale acestei proteine au fost detectate la pacienții cu ateroscleroză, care este asociată cu senescența, adică îmbătrânirea țesuturilor și a organismului.

În etapa următoare, cercetătorii au testat ce s-a întâmplat atunci când proteina GPNMB este îndepărtată. Echipa a hrănit mai mulți șoareci de laborator cu o dietă bogată în grăsimi pentru a accelera procesul de îmbătrânire, apoi a eliminat genetic celulele care au exprimat proteina GPNMB. Șoarecii tratați au avut mai puține anomalii ale metabolismului și alți markeri moleculari ai îmbătrânirii, au avut mai puține simptome severe ale aterosclerozei, în comparație cu șoarecii din grupul de control.

Chiar dacă acest experiment a arătat că țintirea proteinei GPNMB poate lupta împotriva senescenței și a îmbătrânirii, eliminarea pe cale genetică a acelor celule nu este o procedură ce poate fi făcută cu ușurință la oameni.

Așa că echipa de cercetători a dezvoltat un vaccin pe bază de peptide care ar putea ținti acea proteină și ar putea induce o reacție, astfel încât sistemul imunitar să distrugă celulele care exprimă proteina GPNMB. Acest vaccin a fost testat pe trei grupuri: șoareci tineri cu o dietă bogată în grăsimi, șoareci de vârstă mijlocie și șoareci cu o boală numită progerie (accelerarea peste măsură a unor simptome ale bătrâneții).

Au fost observate îmbunătățiri în toate cele trei grupuri:

  • Șoarecii cu dieta bogată în grăsimi au avut o funcție metabolică mai bună decât șoarecii care nu au beneficiat de acest vaccin,
  • Șoarecii de vârstă mijlocie care au fost vaccinați la 50 de săptămâni au rămas mai activi și au avut mișcări mai rapide până la 70 de săptămâni în comparație cu cei din grupul de control,
  • Șoarecii vaccinați care sufereau de progerie au avut o durată de viață mediană mai lungă decât animalele nevaccinate, iar acest efect a fost mai pronunțat în cazul șoarecilor masculi. 

Desigur, trebuie făcute multe cercetări în acest domeniu înainte ca acest tip de vaccin să poată fi folosit pe oameni. Echipa de cercetători din Japonia spune că proteina GPNMB cel mai probabil nu este singura țintă care ar putea fi folosită pentru a lupta împotriva îmbătrânirii celulelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe