Newsflash
Internaționale

Un tip de țesut adipos din corp ajută în controlul glicemiei

de Florentina Ionescu - oct. 1 2019
Un tip de țesut adipos din corp ajută în controlul glicemiei

Cercetătorii au descoperit că un tip de grăsime pe care o produce organismul uman – mai precis, grăsimea brună – ajută la controlarea nivelului glucozei din sânge.

Oamenii de știință din Brazilia, Statele Unite ale Americii și Germania au descoperit că proteina 12-HEPE, care este produsă ca răspuns la frig de către țesutul adipos brun în corpul uman ajută la scăderea glicemiei. Rezultatele experimentelor efectuate pe șoareci arată că, în acest mod, s-ar putea descoperi calea către noi tratamente pentru diabetul zaharat.

Echipa de cercetători a observat și că un medicament folosit pentru a trata disfuncția vezicii urinare crește cantitatea lipidelor 12-HEPE eliberate în sânge, la oameni, potrivit studiului publicat în Cell Metabolism.

Țesutul adipos alb, unul dintre cele două tipuri care se găsesc în organismul mamiferelor, inclusiv al oamenilor, stochează excesul de energie sub formă de grăsime. Celălalt tip este țesutul adipos brun, care transformă energia din alimente în căldură și care contribuie la reglarea termică.

Important de reținut este că țesutul adipos brun produce mai multe tipuri de lipide ca răspuns la frig, iar una dintre acestea este 12-HEPE. Funcția ei era necunoscută, până în momentul în care grupul de cercetători a descoperit că glucoza din sânge a fost redusă mult mai eficient în cazul șoarecilor obezi care au fost tratați cu 12-HEPE , comparativ cu șoarecii netratați, după ce animalele au fost injectate cu o soluție de glucoză concentrată, scrie Medical Xpress.

Studiile efectuate pe pacienții au arătat un posibil rol fiziologic al lipidelor 12-HEPE. O analiză a sângelui prelevat de la voluntari (slabi și sănătoși, supraponderali și obezi) a arătat că participanții slabi au avut mai multe lipide 12-HEPE în sânge decât persoanele supraponderale și mult mai multe lipide de acest gen decât participanții obezi.

Explicația ar putea fi faptul că proporția de țesut adipos brun este mai mică la persoanele obeze decât la cele slabe. În plus, lipsa de țesut adipos brun la indivizii obezi ar putea fi răspunzătoare pentru obezitatea acestora și chiar și pentru riscul mai mare de diabet.


Notă autor:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe