Newsflash
Internaționale

Un potențial medicament anti COVID-19 a avut rezultate bune în laborator

de Florentina Ionescu - ian. 15 2021
Un potențial medicament anti COVID-19 a avut rezultate bune în laborator

O terapie nouă pentru COVID-19, dezvoltată de cercetătorii de la Rush University Medical Center, a arătat rezultate de succes în prevenirea simptomelor bolii la șoareci.

În cadrul unui studiu, animalele cu COVID-19 au avut rezultate pozitive atunci când o peptidă a fost introdusă nazal. Peptida respectivă s-a dovedit a fi eficientă în reducerea febrei, în protejarea plămânilor, în îmbunătățirea funcției inimii și în inversarea furtunii de citokine – situație în care sistemul imunitar reacționează în mod exagerat la o infecție și alimentează fluxul sangvin cu proteine inflamatoare.

potential tratament pentru covid-19 peptida

Potrivit medicalxpress.com, cercetătorii au raportat rezultate de succes în împiedicarea progresului bolii, se arată în raportul publicat în ianuarie în „Journal of Neuroimmune Pharmacology.”

Așa cum se știe, SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, se leagă de o enzimă numită ACE2 pentru a pătrunde și a infecta celulele de la oameni. Ca răspuns la acest mecanism, echipa de cercetători a creat o hexapeptidă (în esență, o peptidă cu șase aminoacizi) care împiedică virusul să se lipească de ACE2.

„Aceasta ar putea fi o nouă abordare pentru a preveni infecția cu SARS-CoV-2 și pentru a proteja pacienții cu COVID-19 de problemele respiratorii și de complicațiile cardiace”, a declarat Kalipada Pahan, profesor of neurologie la Rush University Medical Center și cercetător în cadrul Jesse Brown VA Medical Center, care a condus acest studiu.

Sursa citată precizează că, deși terapiile antiinflamatoare, cum ar fi steroizii, sunt disponibile pentru a trata furtuna citokinică, cel mai adesea aceste tratamente cauzează o suprimare în sistemul nervos.

„Peptida inhibă doar citokinele care sunt produse de proteina spike a virusului SARS-CoV-2, nu și alți stimuli inflamatori, indicând faptul că această peptidă nu ar cauza imunosupresie. (...) Dacă rezultatele noastre vizavi de peptidă pot fi replicate la pacienții cu COVID-19, ar fi un progres remarcabil în controlarea acestei pandemii devastatoare”, a adăugat Kalipada Pahan.


Notă autor:

Credit foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe