Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Un ministru din Turcia s-a oferit voluntar în studiul clinic al unui vaccin anti-COVID

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 21 aprilie 2021, ora 10:55

Turcia a dezvoltat un nou vaccin inovator împotriva COVID-19, care a ajuns recent în faza de testare pe oameni. Acesta se bazează pe o metodă nouă numită VLP.

Ministrul Industriei și Tehnologiei, Mustafa Varank, s-a oferit voluntar pentru studiul privind vaccinul VLP, subliniind potențialul serului dezvoltat de Consiliul de cercetare științifică și tehnologică din Turcia (TÜBITAK), scrie dailysabah.com.

ministru_Turcia

Dezvoltat de Mayda Gürsel de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu și de Ihsan Gürsel de la Universitatea Bilkent, într-un proiect comun, acesta se bazează pe principiul imitării unei forme neinfecțioase a virusului.

„Procesul de testare a început pe 27 martie cu 36 de voluntari. Eu și profesorul Hasan Mandal ne-am oferit voluntari”, a spus Mustafa Varank, referindu-se la directorul TÜBITAK.

El a subliniat că oamenii de știință au solicitat sprijin guvernului turc pentru dezvoltarea vaccinului.

„Acest vaccin dezvoltat de profesorii noștri are calități diferite în comparație cu celelalte din străinătate. Vaccinul nostru a fost dezvoltat luând în considerare toate cele patru proteine ​​ale coronavirusului și are adjuvanți care cresc eficacitatea lui. Are, de asemenea, adjuvantul CpG, pe care profesorul Ihsan Gürsel l-a dezvoltat în Statele Unite”, a adăugat Varank.

De asemenea, vaccinul a fost adăugat pe lista Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS), a anunțat Varank anterior.

„Dezvoltat ca parte a studiilor de vaccinare ale Platformei Turciei COVID-19 TÜBITAK, vaccinul este al patrulea pe bază de VLP care începe testele pe oameni în lume”, a scris Varank pe Twitter.

La sfârșitul lunii trecute, Mustafa Varank a anunțat că a început prima fază a studiilor clinice pe oameni. Subliniind că procesul de dezvoltare a vaccinului nu este unul ușor, Varank a menționat că prima fază poate fi finalizată cel mai devreme în două luni.

„Dacă toate fazele sunt finalizate cu succes, vom avea un vaccin candidat la sfârșitul anului, cu o capacitate de 50 de milioane de doze”, a spus el.

Etichete: studiu clinic vaccinul VLP vaccin impotriva COVID-19 OMS

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.