Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Un milion de cazuri de cancer, nediagnosticate în Europa din cauza COVID

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 16 august 2021, ora 16:05

Aproape un milion de cazuri de cancer sunt omise a fi diagnosticate, în prezent, în Europa, din cauza pandemiei și a contextului sanitar generat de COVID-19, arată datele publicate de către OCE.

Cifrele Organizației Europene de Combatere a Cancerului (OCE) sunt constatări dure privind provocările întâmpinate de serviciile și unitățile medicale de tratare a cancerului în Europa, pe durata pandemiei de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă.

cancer-laborator

Aceste date stau la baza lansării campaniei „Time To Act”, concepută și desfășurată de OCE, pentru a determina publicul larg, din țările europene, pacienții diagnosticați cu diverse forme de cancer, responsabilii în elaborarea politicilor de sănătate, dar și profesioniștii din domeniul sănătății să conștientizeze și să lupte, în continuare, împotriva cancerului, în ciuda dificultăților generate de contextul pandemic, în special asupra sistemelor sanitare de pe continent (și nu numai).

Datele OCE scot în evidență amploarea crizei privind lupta împotriva cancerului, astfel:

  • Aproximativ 1 milion de cazuri de cancer sunt în pericol să fie nediagnosticate la timp, în țările din Europa;
  • Aproximativ 100 de milioane de teste de screening, în vederea depistării cancerului, nu au fost efectuate, în Europa, pe durata pandemiei, lucru care duce la diagnosticări în faze tardive și, implicit, la scăderea, per total, a ratei de supraviețuire a pacienților bolnavi;
  • 1 din 2 persoane, care prezintă simptome de cancer, nu au primit trimitere de urgență pentru diagnosticare;
  • La ora actuală, 1 din 5 pacienți diagnosticați cu cancer, din Europa, nu primește tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie.

„Aceste constatări scot în evidență impactul pe care COVID-19 îl are asupra luptei împotriva cancerului. Avem nevoie urgentă de măsuri, luate la cel mai înalt nivel politic european, pentru a rezolva problemele din domeniul cancerului, precum și pentru a restabili încrederea în serviciile medicale privind tratarea cancerului și a combate, totodată, deficitul de forță de muncă și de aprovizionare din sectorul medical”, a precizat dr. Matti Aapro, președinte al European Cancer Organisation.

Prezentarea și analiza datelor OCE, precum și instrumentele campaniei „Time To Act”, disponibile în peste 30 de limbi, printre care și limba română, vor fi prezentate în cadrul unui eveniment virtual, ce va avea loc la 9 septembrie, intervalul orar 10:00-11:00 (ora de vară a Europei Centrale).

Etichete: Organizatia Europeana de Combatere a Cancerului pandemie de COVID-19 cancer tratament chirurgical

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC