Newsflash
Internaționale

Un medicament pentru tulburarea bipolară, posibil aliat în tratamentul pentru COVID-19

de Florentina Ionescu - aug. 24 2020
Un medicament pentru tulburarea bipolară, posibil aliat în tratamentul pentru COVID-19

Cercetătorii au descoperit că un medicament pe care medicii îl folosesc în prezent pentru a trata boli diverse, precum tulburarea bipolară și pierderea auzului are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.

Acest medicament, scrie www.medicalnewstoday.com, se numește Ebselen, iar faptul că este deja în folosință indică faptul că este un medicament sigur. Mai mult, dovezi științifice anterioare au arătat că medicamentul poate bloca enzimele de care noul coronavirus SARS-CoV-2 are nevoie pentru a se replica în interiorul celulelor gazdei.

tulburare bipolara medicament covid-19 studiu

Această enzimă se numește Mpro, iar cercetătorii au descris această protează ca fiind „indispensabilă” pentru replicarea virusului SARS-CoV-2. Așa că oamenii de știință cred că enzima Mpro ar fi un excelent candidat pentru un medicament împotriva infecției cu acest virus.

În cadrul unui studiu nou, profesorul  Juan de Pablo, de la Pritzker School of Molecular Engineering din cadrul Universității din Chicago și colegii săi și-au propus să testeze dacă Ebselen poate într-adevăr să inhibe proteaza Mpro.

Pentru a afla cât de util ar fi medicamentul, ei au creat modele pe computer, atât ale medicamentului Ebselen, cât și ale enzimei Mpro, pentru a vedea cum interacționează acestea. Ei au descoperit ulterior că acțiunea medicamentului este bifurcată.

„Pe lângă faptul că se leagă de un anumit loc din enzimă, Ebselen se lipește foarte bine de o zonă la distanță, care perturbă funcția catalitică a enzimei, prin faptul că se bazează pe un mecanism în care informația este transportată de la o regiune a unei molecule mai mari către altă regiune, mult mai îndepărtată de anumite reorganizări structurale”, au explicat oamenii de știință, potrivit sursei citate.

Ei mai cred că aceste rezultate subliniază un rezultat promițător, și anume ca medicamentul Ebselen să poată fi folosit și în alt scop, cum ar fi să lupte împotriva virusului SARS-CoV-2.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe