Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Un hormon al stresului ne „trezește” creierul de o sută de ori pe noapte

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 10 august 2022, ora 10:00

Oamenii de știință au descoperit că un hormon al stresului ne trezește creierul chiar și de o sută de ori pe noapte, pentru a ne modela memoria.

Cercetătorii au încercat să descopere mecanismele misterioase ale creierului nostru în timpul somnului. Ei au făcut recent o descoperire referitoare la modul în care substanțele chimice din creier se modifică în timpul nopții. 

hormon al stresului trezire creier in timpul noptii
Foto: www.pexels.com

Cercetarea se axează pe nivelul unui hormon al stresului numit noradrenalină ( norepinefrina), care are valori ce fluctuează mult și care ne trezește creierul fără ca noi să realizăm acest lucru. Acest aspect poate avea implicații în ceea ce privește modul în care reținem amintirile, scrie newatlas.com.

„Ați putea crede că somnul este o stare constantă în care vă aflați și apoi vă treziți. Dar există mult mai multe lucruri despre somn pe care nu le știm. Noi am aflat că noradrenalina este cea care cauzează treziri de peste o sută de ori pe noapte. Iar aceste treziri sunt în timpul unui somn perfect normal.”, a explicat profesorul asistent Celia Kjærby de la Universitatea din Copenhaga.

Celia Kjærby și colegii săi au făcut această descoperire prin intermediul experimentelor realizate pe șoareci. Cu ajutorul unor dispozitive, cercetătorii au monitorizat nivelurile de noradrenalină în timp ce șoarecii dormeau.

Noradrenalina este un neurotransmițător asociat cu stresul, cu adrenalina și cu capacitatea noastră de concentrare. Cercetările anterioare au implicat sistemul în care funcționează noradrenalina în relația dintre meditația bazată pe respirație și funcția cognitivă. De aici au apărut posibile ipoteze ce cântăresc utilizarea noradrenalinei în tratamentele de nouă generație pentru ADHD.

Studiile anterioare au sugerat și că noradrenalina este inactivă în timpul somnului. Dar prin monitorizarea valorilor ei în cazul șoarecilor adormiți, oamenii de știință au descoperit că acest lucru este departe de adevăr. Și pentru că studiul s-a axat pe aceleași mecanisme biologice pe care le regăsim la toate mamiferele, oamenii de știință spun că observațiile lor se pot traduce și la oameni „cu toate probabilitățile”.

Concentrațiile de noradrenalină au fost observate sub forma unor valuri cu unde crescătoare și descrescătoare în timpul somnului. Oamenii de știință au observat o relație clară între nivelul noradrenalinei și gradul de trezire al animalelor, care se schimba constant pe parcursul nopții. Valorile scăzute de noradrenalină erau echivalentul unei stări de somn, iar atunci când valorile au atins punctul maxim, creierul s-a trezit pentru o scurtă perioadă.

„Neurologic vorbind, noi ne trezim deoarece activitatea creierului nostru în timpul acestor momente foarte scurte este aceeași ca atunci când suntem treji. Dar momentul este atât de scurt încât persoana care doarme nu va observa”, a declarat autorul secund al studiului, Mie Andersen.

Mai multe detalii aici.

Etichete: noradrenalina hormonul stresului stres studiu creier creier norepinefrina

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.