Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Un hidrogel nou inventat de cercetătorii suedezi previne și tratează infecțiile rănilor

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 9 ianuarie 2020, ora 10:06

Un gel de ultimă generație pentru răni, care a fost dezvoltat de oamenii de știință suedezi, tratează și previne infecțiile. Potrivit presei străine, cei care au dezvoltat acest nou hidrogel sunt cercetătorii de la Universitatea Lund, din Suedia. Produsul lor revoluționar se bazează pe mecanismul natural de apărare al corpului alcătuit din peptinde.

În urma cercetărilor efectuate, s-a dovedit că hidrogelul previne și tratează infecțiile de la nivelul plăgilor. Formula descoperită de cercetători distruge bacteriile multirezistente, scrie Medical Xpress.

„Capacitatea de a vindeca în mod eficient plăgile este vitală pentru supraviețuirea noastră, din punct de vedere al evoluției. Există peptide în interiorul plăgilor care ne apără de bacterii șși care împiedică toxinele acestor bacterii să cauzeze inflamație. Gelul este bazat pe aceste mecanisme naturale de apărare și are un efect dual – el nu doar că previne, ci și tratează infecțiile apărute la plăgi”, a declarat Artur Schmidtchen, profesor de dermatologie și venerologie în cadrul Universității Lund, citat de medicalxpress.com.

hidrogel lupta impotriva bacteriilor peptide

Alte proprietăți ale hidrogelului

Gelul acesta nu doar că este un produs antibacterian, însă are și un efect imunosupresor. Oamenii de știință au arătat anterior că peptidele din gel pot inactiva așa-numitele lipopolizaharide (LPS). Acestea se găsesc în pereții celulari ai bacteriilor și declanșează reacția inflamatorie. Reacția este, la rândul ei, o parte esențială a sistemului nostru imunitar, pentru că organismul răspunde rapid la bacterii și luptă împotriva lor.

Un alt lucru important de reținut este că inflamația severă și necontrolată inhibă vindecarea leziunilor și a plăgilor, așa că cercetătorii subliniază că este extrem de interesant de observat că gelul lor scade răspunsul inflamator în interval de 24 de ore ale tratamentului. Mai mult, hidrogelul reduce numărul bacteriilor pe o perioadă de 3-4 zile.

Sursa foto: Pixabay.com

Etichete: bacterii microbiologie hidrogel gel antibacterian plagi

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC