Newsflash
Internaționale

Un hidrogel nou inventat de cercetătorii suedezi previne și tratează infecțiile rănilor

de Florentina Ionescu - ian. 9 2020
Un hidrogel nou inventat de cercetătorii suedezi previne și tratează infecțiile rănilor

Un gel de ultimă generație pentru răni, care a fost dezvoltat de oamenii de știință suedezi, tratează și previne infecțiile. Potrivit presei străine, cei care au dezvoltat acest nou hidrogel sunt cercetătorii de la Universitatea Lund, din Suedia. Produsul lor revoluționar se bazează pe mecanismul natural de apărare al corpului alcătuit din peptinde.

În urma cercetărilor efectuate, s-a dovedit că hidrogelul previne și tratează infecțiile de la nivelul plăgilor. Formula descoperită de cercetători distruge bacteriile multirezistente, scrie Medical Xpress.

„Capacitatea de a vindeca în mod eficient plăgile este vitală pentru supraviețuirea noastră, din punct de vedere al evoluției. Există peptide în interiorul plăgilor care ne apără de bacterii șși care împiedică toxinele acestor bacterii să cauzeze inflamație. Gelul este bazat pe aceste mecanisme naturale de apărare și are un efect dual – el nu doar că previne, ci și tratează infecțiile apărute la plăgi”, a declarat Artur Schmidtchen, profesor de dermatologie și venerologie în cadrul Universității Lund, citat de medicalxpress.com.

hidrogel lupta impotriva bacteriilor peptide

Alte proprietăți ale hidrogelului

Gelul acesta nu doar că este un produs antibacterian, însă are și un efect imunosupresor. Oamenii de știință au arătat anterior că peptidele din gel pot inactiva așa-numitele lipopolizaharide (LPS). Acestea se găsesc în pereții celulari ai bacteriilor și declanșează reacția inflamatorie. Reacția este, la rândul ei, o parte esențială a sistemului nostru imunitar, pentru că organismul răspunde rapid la bacterii și luptă împotriva lor.

Un alt lucru important de reținut este că inflamația severă și necontrolată inhibă vindecarea leziunilor și a plăgilor, așa că cercetătorii subliniază că este extrem de interesant de observat că gelul lor scade răspunsul inflamator în interval de 24 de ore ale tratamentului. Mai mult, hidrogelul reduce numărul bacteriilor pe o perioadă de 3-4 zile.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe