Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Transplantul de materii fecale ar putea fi folosit ca tratament anti COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 19 iulie 2021, ora 12:24

Două cazuri în care s-a efectuat transplant de materii fecale sugerează că această procedură ar putea trata infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Presa străină a scris recent despre două cazuri de transplant de fecale care par să fi rezolvat rapid și în mod neașteptat simptomele de COVID-19 la două persoane cu infecții cu Clostridioides difficile

coronavirus infectie

Potrivit medicalnewstoday.com, medicii care au efectuat transplanturile de materii fecale (pentru a încuraja dezvoltarea de bacterii „bune” în intestinele a doi pacienți cu infecții persistente cu Clostridioides difficile) au observat că simptomele de COVID-19 au dispărut în mod neașteptat. 

Totuși, sursa citată precizează că nu este clar dacă transplanturile de materii fecale au fost sau nu responsabile de acest lucru, iar două astfel de cazuri nu sunt suficiente pentru a trage aceste concluzii. Cu toate acestea, răspunsul aparent al bolii COVID-19 în fața transplantului de materii fecale sugerează că ar putea fi necesare investigații mai amănunțite.

Ambele persoane cu infecție cu Clostridioides difficile păreau a fi în stadiile incipiente ale infecției cu SARS-CoV-2, cu simptome precoce de COVID-19 care au dispărut la scurt timp după transplantul de materii fecale.

„Principala noastră concluzie din aceste cazuri este faptul că transplantul de materii fecale pare a fi o procedură sigură și de o eficacitate comparabilă în tratarea infecțiilor recurente cu Clostridioides difficile în cazul pacienților cu COVID-19”, au spus autorii acestui studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul „Gut”.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: Clostridium difficile infectie cu SARS-CoV-2 transplant de materii fecale materii fecale fecale

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.