Newsflash
Internaționale

Topul pericolelor tehnologice pentru 2021

de Dr. Alina SIMACHE - feb. 5 2021
Topul pericolelor tehnologice pentru 2021

Cel de-al 14-lea raport anual al ECRI include în topul pericolelor tehnologice noi ameninţări asupra pacienţilor și personalului medical, în contextul pandemiei de COVID-19 și al multiplelor dificultăţi întâmpinate de profesioniștii din domeniul medical în ultimul an.

Realizat de ECRI (Emergency Care Research Institute), raportul identifică surse potenţiale de pericol, care ar trebui să atragă atenţia profesioniștilor din domeniul medical în anul respectiv. „Deși nu enumeră neapărat problemele cel mai frecvent raportate sau cele cu severe consecinţe (...) lista reflectă percepţia noastră asupra problemelor cărora ar trebui să le fie acordată prioritate în prezent”, susţin experţii ECRI.

Aprobarea de urgenţă a dispozitivelor medicale

        Pentru a face faţă cererii substanţiale de echipamente medicale necesare în lupta împotriva SARS-CoV-2, FDA a autorizat rapid sute de dispozitive medicale prin intermediul EUA (Autorizaţie pentru utilizare de urgenţă). Este important să se cunoască faptul că utilizarea acestor dispozitive este autorizată numai pe durata specificată prin EUA. În plus, aceste dispozitive ar putea să nu fie la fel de sigure sau eficiente precum cele aprobate prin procesul normal al FDA. Prin urmare, centrele care utilizează dispozitive EUA se confruntă cu mai multe provocări, inclusiv gestionarea inventarelor acestor dispozitive și a documentaţiei asociate, monitorizarea zilnică a statusului dispozitivelor pentru a verifica dacă EUA rămâne activă sau nemodificată și stabilirea destinaţiei acestor dispozitive la finalul autorizaţiei de urgenţă.

Erori fatale în gestionarea medicamentelor

        Numeroase sisteme pentru comanda, depozitarea și livrarea medicamentelor le permit utilizatorilor să introducă numai primele litere din denumirea unui medicament, pentru a facilita căutarea și selecţia medicaţiei necesare, sistemul completând ulterior automat denumirea. Totuși, deși această opţiune poate fi extrem de utilă, din cauza denumirilor asemănătoare ale numeroaselor medicamente se pot produce erori grave în selectarea unui preparat.

        ISMP (Institute for Safe Medication Practices) a raportat mai multe incidente care au implicat erori de selecţie a medicamentelor cu denumiri similare, rezultând consecinţe severe. Aceste greșeli ar putea fi reduse semnificativ dacă sistemele utilizate în unităţile sanitare ar solicita introducerea a cel puţin cinci litere din denumirea medicamentului în câmpul corespunzător. Potrivit raportului ECRI, 92% dintre medicamentele aprobate de FDA au primele trei litere ale denumirii similare cu cel puţin un alt medicament, în timp ce această situaţie este întâlnită în numai 58% dintre cazuri, dacă sunt introduse primele cinci litere.

Riscul implementării rapide a serviciilor de telemedicină

        Numeroase organizaţii responsabile de furnizarea îngrijirilor de sănătate au fost nevoite să se adapteze condiţiilor impuse de pandemia de COVID-19 prin implementarea sau extinderea rapidă a programelor de telemedicină. Totuși, tehnologiile noi introduse ar putea să nu fie potrivite pentru utilizarea pe termen lung sau să nu se integreze în condiţiile normale de lucru în sistemele medicale. Principalele soluţii propuse de ECRI includ evaluarea noilor tehnologii și a pașilor care ar putea fi omiși în condiţiile implementării rapide, verificarea procesului de selecţie a pacienţilor drept candidaţi optimi pentru serviciile de telemedicină și evaluarea securităţii cibernetice.

Eficienţa limitată a măștilor N95 importate

        În cazul personalului medical expus la aerosolii generaţi de pacienţii COVID-19 pozitivi, utilizarea măștilor N95 este esenţială. Din nefericire, experţii ECRI avertizează că anumite măști, în special cele importate din China, nu asigură nivelul de protecţie adecvat. În urma investigaţiilor ECRI din luna decembrie 2020, s-a observat că peste 60% dintre măștile importate fără certificare NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health) nu filtrează particulele corespunzător, crescând riscul de infectare a personalului medical, în special în cazul efectuării de proceduri generatoare de aerosoli.

        Experţii ECRI sugerează ca organizaţiile care iau în considerare utilizarea acestor măști să verifice dacă au fost testate corespunzător înainte de introducerea lor în practică. Totuși, dacă au fost deja achiziţionate, acestea pot fi utilizate în locul măștilor simple, în cazul procedurilor fără generare de aerosoli. 

10 pericole tehnologice ale anului 2021

  1. Autorizarea de urgenţă a dispozitivelor medicale asociate îngrijirilor COVID-19
  2. Erorile de selectare a denumirii medicamentelor
  3. Adoptarea rapidă a serviciilor de telemedicină
  4. Eșecul măștilor N95 importate
  5. Utilizarea dispozitivelor medicale destinate consumatorilor în contextul îngrijirilor critice
  6. Utilizarea inadecvată a dispozitivelor cu lumină UV destinate dezinfectării suprafeţelor și spaţiilor de lucru
  7. Vulnerabilitatea unor componente software 8. Subiectivismul inteligenţei artificiale în diagnosticul imagistic
  8. Utilizarea la distanţă a dispozitivelor medicale destinate operării la patul pacientului
  9. Provocările realizării dispozitivelor medicale imprimate 3D specifice pacienţilor

Alte primejdii detaliate în lista ECRI

  • Pericolul utilizării dispozitivelor medicale destinate consumatorilor (pulsoximetre, tensiometre, glucometre), care nu au fost aprobate de FDA, fiind recomandată evitarea utilizării lor în special pentru monitorizarea pacienţilor critici;
  • Utilizarea inadecvată a dispozitivelor cu lumină UV destinate dezinfectării suprafeţelor și spaţiilor de lucru, care ar putea livra o doză insuficientă pentru inactivarea microorganismelor, crescând riscul de expunere a personalului medical la agenţii patogeni;
  • Vulnerabilitatea unor componente software ce ar putea ameninţa securitatea cibernetică;
  • Dependenţa aplicaţiilor de inteligenţă artificială de datele utilizate pentru antrenarea acestora, generând subiectivism în interpretare;
  • Problemele asociate utilizării la distanţă (remotely operating) a dispozitivelor medicale destinate operării la patul pacientului (ventilatoare, pompe de infuzie); această metodă a fost preferată pentru a se minimiza expunerea personalului medical și pentru a se conserva echipamentele de protecţie personală;
  • Efectele adverse ale designului defectuos și ale fabricării necorespunzătoare a dispozitivelor medicale imprimate 3D specifice pacienţilor.

Notă autor:

Bibliografie
1. https://assets.ecri.org/PDF/Solutions/Device-Evaluations/ECRI-Top10Hazards_2021_EB.pdf
2. https://www.ecri.org/2021-top-10-health-technology-hazards-executive-brief

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe