Newsflash
Internaționale

Top 10 inovaţii medicale din anul 2019

de Dr. Alina SIMACHE - nov. 15 2019
Top 10 inovaţii medicale din anul 2019

Specialiștii de la Cleveland Clinic au publicat recent lista celor mai importante descoperiri medicale din ultimul an, cu impact semnificativ asupra îmbunătăţirii serviciilor de sănătate în viitorul apropiat.

Lista a fost prezentată în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Medical Innovation Summit, eveniment organizat anual. Tehnologiile inovatoare care vor putea fi utilizate în curând în practica medicală au fost selectate de un grup de experţi de la acest spital, medici și cercetători. „Sănătatea este un domeniu în continuă schimbare, iar noi anticipăm că aceste inovaţii vor transforma semnificativ domeniul medical și vor îmbunătăţi îngrijirea pacienţilor în cadrul Cleveland Clinic și în întreaga lume”, a declarat dr. Michael Roizen, cel care a condus grupul de experţi și, totodată, CWO (Chief Wellness Officer) al Cleveland Clinic.

VM 46, p.4 -11. Medicamentul pentru osteoporoză cu dublă acţiune. Aprobat în luna aprilie de FDA (Food and Drug Administration), romosozumab este primul preparat medicamentos indicat în tratamentul osteoporozei care stimulează sinteza osoasă și scade resorbţia osoasă. El face parte din clasa inhibitorilor de sclerostină și este indicat pentru femeile în postmenopauză, cu antecedente personale de fracturi cauzate de osteoporoză, celor cu multipli factori de risc pentru fracturi sau pacientelor refractare la terapiile standard.
2. Intervenţiile minim invazive pentru valva mitrală. Extinderea aprobării intervenţiilor chirurgicale minim invazive pentru repararea valvei mitrale reprezintă o alternativă terapeutică importantă în cazul pacienţilor care nu pot fi trataţi eficient prin metoda clasică. Utilizarea dispozitivului MitraClip a fost aprobată iniţial în anul 2013, în SUA, pentru tratamentul pacienţilor cu regurgitare mitrală primară, care nu erau eligibili pentru intervenţiile chirurgicale clasice, potrivit Medscape. Recent, FDA a aprobat utilizarea acestui dispozitiv și pentru tratamentul pacienţilor cu regurgitare mitrală secundară, ceea ce deschide noi perspective în domeniu.
3. Tratamentul inaugural al cardiomiopatiei asociate amiloidozei ereditare tip transtiretină (ATTR). Cardiomiopatia ATTR reprezintă o afecţiune severă, frecvent subdiagnosticată, cu potenţial fatal, caracterizată prin îngroșarea progresivă a miocardului ventriculilor, a septului interatrial și a valvelor atrioventriculare, potrivit Societăţii Europene de Cardiologie (ESC). Anul acesta, FDA a aprobat primul medicament util în tratamentul adulţilor care suferă de cardiomiopatie ATTR – tafamidis –, care are un rol dovedit în reducerea riscului de deces.
4. Terapie promiţătoare pentru alergia la alune. Aproximativ 2,5% dintre părinţi se confruntă zilnic cu posibilitatea unei reacţii alergice severe a copiilor, potrivit Cleveland Clinic. Deși există dispozitive speciale cu adrenalină care pot fi utilizate în situaţii de urgenţă, anxietatea rămane semnificativă pentru pacienţii alergici și familiile lor. Dezvoltarea acestui nou preparat medicamentos, administrat per os, sub forma unei pudre, oferă speranţă pacienţilor. El crește treptat toleranţa la expunerea la alune, ceea ce ar putea oferi protecţie pe termen lung.
5. Stimularea măduvei spinării prin circuit închis. Alternativă populară pentru tratamentul durerii cronice, stimularea electrică a măduvei spinării prin intermediul unui dispozitiv implantat oferă frecvent rezultate nesatisfăcătoare din cauza administrării inadecvate a stimulilor, prin subdozare sau prin suprastimulare. Procedura de stimulare prin circuit închis („closed-loop”) permite comunicarea eficientă între dispozitiv și măduvă, sporind efectul antialgic al metodei.
6. Terapiile biologice în ortopedie. Deși intervenţiile din sfera ortopedică necesită lungi perioade de recuperare, terapiile biologice, precum celulele, elementele sangvine, factorii de creștere și alte substanţe naturale, ar putea elimina acest inconvenient prin faptul că încurajează vindecarea rapidă. Noile tehnici utilizează un burete injectat cu factori biologi, împreună cu sângele pacientului, pentru a stimula vindecarea rupturilor ligamentare prin conservarea ţesutului propriu. Terapiile biologice ar putea oferi pacienţilor cu afecţiuni ortopedice o recuperare naturală, mai rapidă și mai eficientă decât varianta actuală, menţionează grupul de experţi.
7. Protecţie antibiotică pentru dispozitivele cardiace implantabile. Aproximativ 1,5 milioane de persoane suferă anual intervenţii de implantare a dispozitivelor cardiace electronice. Riscul de infecţie cu potenţial fatal este semnificativ pentru acești pacienţi, de aceea introducerea unui strat antibiotic protector este extrem de utilă. Învelișul protector asigură furnizarea a două antibiotice la nivel local, timp de șapte zile după implantarea dispozitivului, scăzând riscul infecţios. Dispozitivul a fost aprobat în 2013 de FDA, iar rezultatele studiului WRAP-IT, publicate în luna martie a acestui an, au demonstrat o reducere cu 40% a infecţiilor severe.
8. Acidul bempedoic, util în scăderea colesterolului la pacienţii cu intoleranţă la statine. Deși statinele sunt deosebit de eficiente in scăderea colesterolului, unii pacienţi nu le tolerează din cauza durerilor musculare asociate. Acidul bempedoic ar putea reprezenta o alternativă promiţătoare pentru ei, pentru că nu se acumulează la nivel muscular. În cadrul studiilor clinice, acidul bempedoic a redus nivelul LDL-colesterolul cu 25%, însă nu a fost încă aprobat de FDA.
9. Inhibitorii PARP în tratamentul cancerului ovarian. Prin blocarea mecanismelor de reparare a ADN-ului lezat de la nivelul celulelor tumorale, inhibitorii PARP (poly-ADP ribose polymerase) grăbesc moartea celulară, în special în cazul tumorilor cu mecanisme de reparare deficitare. În cazul tratamentului cancerului ovarian, inhibitorii PARP au demonstrat îmbunătăţirea PFS (supravieţuirea fără progresie), fiind aprobaţi în prezent în tratamentul de linia întâi al bolii, în stadiile avansate. Rezultatele studiului NOVA au demonstrat beneficiile clinice ale niraparibului în cazul pacienţilor sensibili la tratamentul cu săruri de platină, cu boală recurentă, comparativ cu placebo, prin prelungirea perioadei asimptomatice sau fără toxicitate, până la progresia bolii.
10. Tratamentul insuficienţei cardiace cu fracţie de ejecţie păstrată. Pacienţii cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie păstrată (≥50%, potrivit ESC), cunoscută anterior sub denumirea de „insuficienţă cardiacă diastolică”, au peretele ventriculului stâng mai îngroșat sau atriul stâng mai mare, fiind alterată umplerea ventriculului stâng. Inhibitorii SGLT2, utilizaţi în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, ar putea avea efecte benefice și în terapia insuficienţei cardiace cu fracţie de ejecţie păstrată, întrucât au rol în scăderea riscului de deces de cauză cardiovasculară și în reducerea numărului de spitalizări. În plus, inhibitorii SGLT2 au prezentat rezultate similare și în cazul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă, fără diabet zaharat. Astfel, experţii estimează că acest tratament ar putea fi aprobat de FDA în anul 2020.


Notă autor:

1. https://newsroom.clevelandclinic.org/2019/10/23/cleveland-clinicunveils-top-10-medical-innovations-for-2020/
2. https://innovations.clevelandclinic.org/Summit/Top-10-Medical Innovations
3. https://www.medscape.com/viewarticle/920936#vp_2
4. Ghidul ESC de diagnostic și tratament al insuficienţei cardiace acute și cronice 2016
5. Ghidul ESC 2014 pentru diagnosticul și tratamentul cardiomiopatiei hipertrofice

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe