Newsflash
Internaționale

Testele rapide, soluţii eficiente

de Dr. Mădălina Badea - mai 29 2020
Testele rapide, soluţii eficiente

În contextul epidemiologic actual, testele rapide, care folosesc produse biologice ușor de recoltat sunt utile pentru diagnosticul anumitor afecţiuni.

Testele rapide, soluţii eficienteBolile cu transmitere sexuală (BTS) produse de Chlamydia sau Gonorrhea beneficiază în prezent de un astfel de test, care în 30 de minute permite realizarea unui screening rapid, la fel de eficient ca testele de biologie moleculară.

Eficienţa acestor teste a fost studiată pe o populaţie de 1.523 de femei, jumătate fiind simptomatice, și 922 de bărbaţi, dintre care 33% cu manifestări sugestive pentru BTS.

Rezultatele obţinute au fost publicate în JAMA*. Probele de secreţie vaginală, respectiv de urină au fost analizate atât prin proba rapidă, cât și prin trei teste ce utilizează tehnica de amplificare a acizilor nucleici.

Eficienţă în detectarea Chlamydia sau Gonorrhea

Testul rapid a avut sensibilitate, specificitate, valoare predictivă pozitivă și negativă de peste 90% pentru ambele infecţii, atât la femei, cât și la bărbaţi.

Eficienţa testului s-a dovedit excelentă pentru femei, dar în cazul bărbaţilor este necesară îmbunătăţirea acestuia, întrucât sensibilitatea testului rapid a fost inferioară testelor de biologie moleculară.

Cu toate acestea, eficienţa nu este singurul parametru care trebuie luat în considerare atunci când se evaluează introducerea unui test pe scară largă, fiind luate în calcul și alte aspecte, precum fezabilitatea sau costul.

Aceste teste sunt necesare, ţinând cont de faptul că majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice, accesul la testarea de rutină este limitat în actualul context, iar prevalenţa acestor infecţii este în creștere.

Netratate, ele se pot complica, adăugând o povară suplimentară asupra sistemelor medical și economic. În plus, obţinerea rezultatului rapid împiedică eventuala răspândire a bolii în populaţie în zilele care ar fi fost necesare obţinerii rezultatului de la testele convenţionale.

 


Notă autor:

*https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2765941

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe