Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Testele rapide, soluţii eficiente

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 29 mai 2020

În contextul epidemiologic actual, testele rapide, care folosesc produse biologice ușor de recoltat sunt utile pentru diagnosticul anumitor afecţiuni.

Testele rapide, soluţii eficienteBolile cu transmitere sexuală ( BTS) produse de Chlamydia sau Gonorrhea beneficiază în prezent de un astfel de test, care în 30 de minute permite realizarea unui screening rapid, la fel de eficient ca testele de biologie moleculară.

Eficienţa acestor teste a fost studiată pe o populaţie de 1.523 de femei, jumătate fiind simptomatice, și 922 de bărbaţi, dintre care 33% cu manifestări sugestive pentru BTS.

Rezultatele obţinute au fost publicate în JAMA*. Probele de secreţie vaginală, respectiv de urină au fost analizate atât prin proba rapidă, cât și prin trei teste ce utilizează tehnica de amplificare a acizilor nucleici.

Eficienţă în detectarea Chlamydia sau Gonorrhea

Testul rapid a avut sensibilitate, specificitate, valoare predictivă pozitivă și negativă de peste 90% pentru ambele infecţii, atât la femei, cât și la bărbaţi.

Eficienţa testului s-a dovedit excelentă pentru femei, dar în cazul bărbaţilor este necesară îmbunătăţirea acestuia, întrucât sensibilitatea testului rapid a fost inferioară testelor de biologie moleculară.

Cu toate acestea, eficienţa nu este singurul parametru care trebuie luat în considerare atunci când se evaluează introducerea unui test pe scară largă, fiind luate în calcul și alte aspecte, precum fezabilitatea sau costul.

Aceste teste sunt necesare, ţinând cont de faptul că majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice, accesul la testarea de rutină este limitat în actualul context, iar prevalenţa acestor infecţii este în creștere.

Netratate, ele se pot complica, adăugând o povară suplimentară asupra sistemelor medical și economic. În plus, obţinerea rezultatului rapid împiedică eventuala răspândire a bolii în populaţie în zilele care ar fi fost necesare obţinerii rezultatului de la testele convenţionale.

 

*https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2765941

Etichete: teste rapide boli cu transmitere sexuala Chlamydia Gonorrhea BTS

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.