Newsflash
Internaționale

Test nou, cu 95% acuratețe, arată subtipul de cancer ovarian

de Florentina Ionescu - iun. 18 2020
Test nou, cu 95% acuratețe, arată subtipul de cancer ovarian

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au dezvoltat un nou tip de test pentru a diagnostica mai bine diferitele tipuri de cancer ovarian.

Acest test reprezintă o unealtă care ar putea să ghideze și să îmbunătățească, în viitor, opțiunile de tratament pentru femeile diagnosticate cu cea mai mortală formă a acestei patologii.

test-diagnostic-subtip-cancer-ovarian

Dezvoltarea și validarea acestui test au fost subliniate într-un nou studiu, scrie medicalxpress.com, publicat recent în jurnalul „Clinical Cancer Research”.

Studiul, condus de cercetătorii de la facultatea de medicină din cadrul Universității British Columbia precum și din cadrul altor universități și institute de top, este una dintre cele mai mari investigații dedicate cancerului ovarian până la acest moment. Cercetarea implică informațiile agregate de peste 50 de institute de cercetare și include peste 3.800 de paciente cu cancer ovarian din întreaga lume.

„Prin intermediul acestui nou test, vom putea să le oferim cercetătorilor, clinicienilor și pacienților o mai bună cunoaștere a bolii, lucru care ar putea să ușureze calea către un tratament mai țintit în viitor”, a declarat autorul senior al acestui studiu, dr. Michael Anglesio, din cadrul departamentului de obstetrică și ginecologie al Universității British Columbia.

Noul test, denumit PrOTYPE sau „Predictor of high-grade serous Ovarian carcinoma molecular subTYPE”, este special creat pentru a analiza și pentru a clasifica o forma de cancer ovarian seros, cea mai întâlnită și cea mai letală formă a acestei boli. Investigatorii principali, potrivit sursei citate, au validat testul în laboratoarele unui spital din Vancouver și dintr-un alt institut de cercetare a cancerului.

Folosind PrOTYPE, cercetătorii și clinicienii vor putea să clasifice mai bine tumora unei anumite paciente, stabilindu-i unul dintre cele patru subtipuri moleculare cunoscute. Fiecare subtip are trăsături biologice distincte, iar cunoscând subtipul bolii, medicii vor ști care sunt trăsăturile cancerului ovarian care răspund diferit la opțiunile de tratament.

Ce acuratețe are

Cu PrOTYPE, care a fost creat pentru uzul clinic, o cantitate mică de informații – 55 de gene dintr-o probă mică de țesut – poate să determine rapid subtipul tumprii cu peste 95% acuratețe. Cercetătorii au dezvoltat și o unealtă web care este corespondentul acestei unelte, permițându-le clinicienilor să printeze un raport care poate fi adăugat la dosarul pacientei.


Notă autor:

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe