Newsflash
Internaționale

Terapii de viitor în cancerele agresive

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 26 2021
Terapii de viitor în cancerele agresive

Cercetătorii de la Stanford au dezvoltat o moleculă sintetică ce are ca ţintă celulele tumorale, promovând activarea imună și regresia tumorală in vitro. Molecula a fost testată pe modele murine.

Activarea sistemului imun la nivelul celulelor tumorale presupune recrutarea și stimularea celulelor imune, care vor distruge aceste celule. O strategie terapeutică presupune injectarea moleculelor stimulatoare ale sistemului imun direct la nivel tumoral, însă această metodă poate fi destul de complicată pentru cancerele inaccesibile.

Cercetătorii au dezvoltat o moleculă compusă dintr-un agent care ţintește tumora, combinat cu o altă moleculă, care stimulează activarea sistemului imun. Acest tip de tratament poate fi administrat intravenos. Trei doze ale acestui tip de imunoterapie au prelungit supravieţuirea a șase din nouă șoareci de laborator care prezentau cancer de sân triplu negativ agresiv. Din cei șase, trei s-au vindecat de cancer, iar o singură doză din acest medicament a determinat regresia tumorală completă la cinci din zece șoareci. Molecula sintetică a fost eficientă și la modelele murine ce prezentau cancer pancreatic. „Au fost vindecate animale cu doar câteva injecţii” a explicat Jennifer Cochran, unul din cercetătorii implicaţi în studiu.

La nivel tumoral, s-au observat modificări în urma injectării moleculei: de la un mediu imunosupresiv s-a trecut la un mediu cu celule T și B activate. Molecula denumită PIP-CpG va trebui să treacă prin mai multe studii pentru a fi aprobată pentru studii umane. Datorită faptului că o parte din moleculă, PIP, recunoaște anumite proteine denumite integrine, care se regăsesc într-un nivel mare la suprafaţa multor tipuri de celule canceroase, există o perspectivă pentru a utiliza acest tratament pentru pacienţii cu o varietate de cancere.

 

 

 


Notă autor:

https://med.stanford.edu/news/all-news/2021/11/immunotherapy-synthetic-molecule.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe