Newsflash
Internaționale

Terapia prin țipăt nu ajută în privința sănătății mintale

de Florentina Ionescu - oct. 19 2022
Terapia prin țipăt nu ajută în privința sănătății mintale

Psihologii de peste hotare spun că există prea puține dovezi care să arate că terapia prin țipat ar ajuta la nivelul menținerii sănătății mintale.

Experții pun sub semnul întrebării beneficiile pe termen lung ale terapiei prin țipat în ceea ce privește sănătatea mintală și tulburările din sfera psihologiei, scrie The Guardian

terapia prin tipat nu exista dovezi
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/expresie-faciala-nebun-nervos-iritat-3812746/

 

Dacă ați fi tentat să credeți că țipătul vă poate ajuta să vă relaxați, experții spun că există dovezi insuficiente cum că această abordare – terapia prin țipat – oferă beneficii pe termen lung pentru sănătatea mintală.

Numită primal scream therapy (PST), terapia prin țipat a fost creată de psihologul Arthur Janov la sfârșitul anilor ’60. Ea se bazează pe ideea că traumele reprimate din copilărie sunt la baza nevrozei și că țipatul poate ajuta la eliberarea și stoparea durerii. Abordarea aceasta a devenit populară în 1970.

Cu toate acestea, experții din zilele noastre spun că terapia aceasta are puține dovezi concrete care să susțină utilizarea țipătului. Profesor Sascha Frühholz de la departamentul de psihologie din cadrul Universității din Zurich este unul dintre aceștia. El are multiple cercetări în domeniu, care includ mecanismele cognitive și neronale ale producerii vocii și ale proceselor emoționale.

„În opinia mea, nu există dovezi științifice că primal scream therapy (terapia prin țipăt – n.red.) are orice fel de efecte pozitive în tratamentul tulburărilor mintale și celor psihologice. Având în vedere că psihoterapia din epoca modernă este o abordare bazată pe dovezi pentru tratament, nicio școală serioasă de psihoterapie nu folosește niciun fel de elemente ale terapiei prin țipăt în prezent”, declarat profesor Sascha Frühholz.

El a mai spus că terapia prin strigătul primar se bazează și pe presupunerea, parțial greșită, că evenimentele traumatice din primii ani de viață sunt stocate ca niște complexe mentale și corporale, cum ar fi o închisoare, care pot fi rezolvate doar prin „izbucnirea” în timpul țipătului.

„Nu există nicio dovadă științifică pentru acest lucru”, a spus profesorul Sascha Frühholz.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe