Newsflash
Internaționale

Terapia intravenoasă cu fier reduce numărul despitalizări pentru IC

de Dr. Diana Andronache - nov. 27 2020
Terapia intravenoasă cu fier reduce numărul despitalizări pentru IC

Administrarea de carboximaltoză ferică după un episod de decompensare a insuficienţei cardiace a avut un profil de siguranţă bun la pacienții cu deficit de fier și FEVS mai mică de 50%.

poza 1Frecvent întâlnit în rândul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă, deficitul de fier este asociat cu o toleranţă la efort redusă, o calitate a vieţii mai slabă și cu un risc crescut de spitalizare și de mortalitate.

Multiple studii clinice randomizate au arătat că administrarea intravenoasă a carboximaltozei ferice îmbunătăţește simptomatologia, capacitatea de efort și calitatea vieţii în cazul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă cronică cu fracţie de ejecţie a ventriculului stâng (FEVS) redusă.

În ghidul Societăţii Europene de Cardiologie este recomandată administrarea de carboximaltoză ferică pacienţilor cu IC simptomatici pentru a atenua sau a remite simptomele (clasa IIa, nivel de
evidenţă A).

Rezultate promiţătoare

AFFIRM-AHF este un studiu* multicentric, randomizat, de tip dublu-orb, placebo controlat, care a avut ca obiectiv evaluarea eficienţei tratamentului cu carboximaltoză ferică administrată intravenos în cazul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă acută și deficit de fier.

Studiul a inclus 1.132 de pacienţi cu vârsta peste 18 ani, spitalizaţi pentru fenomene de decompensare a insuficienţei cardiace și cu FEVS sub 50%. Un alt criteriu de includere esenţial a fost valoarea feritinei serice mai mică de 100 ng/mL sau cuprinsă între 100 și 199 ng/mL dacă saturaţia transferinei era mai mică de 20%.

Înainte de externare, pacienţii au fost împărţiţi în două grupuri, care au primit fie carboximaltoză ferică (567 pacienţi), fie placebo (565 pacienţi), pe o perioadă de până la 24 de săptămâni, în funcţie de gradul deficitului de fier.

Au fost urmărite numărul spitalizărilor pentru insuficienţă cardiacă și al deceselor de cauză cardiovasculară timp de până la 52 de săptămâni.

S-a observat că tratamentul intravenos cu carboximaltoză ferică a redus riscul de spitalizare, fără efecte semnificative statistic asupra ratei deceselor de cauză cardiovasculară.

Incidenţa evenimentelor adverse a fost de 45% în grupul pacienţilor care au primit carboximaltoză ferică și de 51% în grupul placebo.


Notă autor:

*https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32339-4/fulltext

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe