Newsflash
Internaționale

Terapia de substituție hormonală ar putea reduce riscul de demență

de Florentina Ionescu - ian. 17 2023
Terapia de substituție hormonală ar putea reduce riscul de demență

Un studiu recent scoate la iveală că terapia de substituție hormonală ar putea reduce riscul femeilor de a dezvolta o formă de demență.

O cercetare nouă a descoperit că terapia de substituție hormonală poate fi asociată cu o sănătate mai bună a creierului și cu o cogniție mai bună în rândul femeilor cu un risc genetic mai mare de a dezvolta boala Alzheimer.

Rezultatele acestea sunt observaționale și nu pot determina cauzalitatea, însă ele contribuie la volumul de studii ce încearcă să înțeleagă de ce femeile sunt, în general, mai predispuse să dezvolte boală Alzheimer, comparativ cu bărbații. 

terapie hormonala
Foto de Towfiqu barbhuiya de la Unsplash

 

„Pe lângă faptul că trăiesc ai mult, motivul din spatele prevalenței mai mari la femei se crede că ar fi corelat cu efectele menopauzei și cu impactul factorului de risc genetic APOE4 care este mai mare în rândul femeilor. Noi am vrut să aflăm dacă terapia de substituție hormonală ar putea preveni declinul cognitiv în cazul femeilor la risc de a fi purtătoare ale APOE4”, a explicat Anne-Marie Minihane, cercetătorul principal care s-a ocupat de acest studiu nou, citată de newatlas.com.

Aproximativ una din patru femei este purtătoarea genei APOE4, care poate crește semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta boala Alzheimer. Acest studiu nou a analizat datele din cadrul unui studiu actual cu privire la sănătatea creierului, permițându-le astfel cercetătorilor să dobândească cunoștințe unice cu privire la efectele terapiei de substituție hormonală la femeile cu genotipul APOE4.

Rezultatele studiului au scos la iveală, așadar, că terapia de substituție hormonală a fost asociată cu volume mai mari ale amigdalei și ale cortexului entorhinal, și cu răspunsuri mai bune la testele de memorie. Un alt cercetător implicat în acest studiu, Rasha Saleh, a declarat că beneficiile terapiei de substituție hormonală au fost cele mai evidente în cazul femeilor cu genotipul APOE4 la care s-a inițiat terapia de substituție hormonală la o vârstă fragedă.

„Noi am descoperit că terapia de substituție hormonală este asociată cu o memorie mai bună și cu volume mai mari ale unor zone din creier în rândul femeilor la risc care sunt purtătoare ale genei APOE4. Asocierile au fost îndeosebi evidente când terapia de substituție hormonală a fost introdusă devreme, în timpul tranziției spre menopauză, cunoscută ca perimenopauză”, a declarat Rasha Saleh.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe