Newsflash
Internaționale

Terapia cu rilonacept a pericarditei recurente

de Dr. Diana Andronache - apr. 2 2021
Terapia  cu rilonacept  a pericarditei recurente

FDA a probat recent terapia cu acest medicament, care demonstrează o reducere cu 96% a riscului de recurenţă a bolii.

poza2Bolile pericardice pot îmbrăca diferite forme clinice, precum pericardita acută (lichidiană, fibrinoasă), tamponada cardiacă, pericardita cronică (lichidiană, constrictivă sau efuziv-constrictivă), acestea fiind, de fapt, un continuum al inflamaţiei pericardice, în diferite etape de evoluţie.

Termenul de pericardită recurentă include tipul intermitent (intervale asimptomatice fără tratament) și tipul continuu (întreruperea tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene determină recădere).

Bilanţul diagnostic este unul individualizat, centrat pe pacient, adaptat în funcţie de vârstă, de istoricul și comorbidităţile asociate, de cantitatea de lichid și impactul hemodinamic și răspunsul la tratament. Arsenalul terapeutic actual cuprinde medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, colchicină și corticoterapie sistemică.

Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din SUA a aprobat recent administrarea de rilonacept, o proteină dimerică de fuziune care blochează activitatea IL-1 alfa și IL-1 beta, în cazul pacienţilor cu vârstă peste 12 ani diagnosticaţi cu pericardită recurentă, dar și pentru reducerea riscului de recurenţă.

Această indicaţie se bazează pe rezultatele de faza 3 ale studiului RHAPSODY, care au arătat o reducere cu 96% a riscului de recurenţă în cazul pacienţilor cu pericardită care au primit tratament cu rilonacept, comparativ cu placebo.

De asemenea, în grupul pacienţilor care au primit rilonacept, sindromul algic s-a atenuat semnificativ, comparativ cu placebo. Totuși, fiind documentate și efecte adverse grave, FDA nu recomandă administrarea în cazul pacienţilor cu infecţii active sau cronice, iar în cazul apariţiei reacţiilor de hipersensibilitate, administrarea trebuie întreruptă.



Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/948108

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe