Newsflash
Internaționale

Telemedicina trebuie să fie integrată în pregătirea cardiologilor

de Florentina Ionescu - mai 13 2021
Telemedicina trebuie să fie integrată în pregătirea cardiologilor

Experții de peste hotare recomandă ca telemedicina să fie integrată în pregătirea stagiarilor în cardiologie.

Pandemia de COVID-19 a avut ca rezultat o schimbare abruptă în ceea ce privește furnizarea serviciilor de sănătate, inclusiv o schimbare de la vizitele față în față (la cabinet) la telemedicină. 

telemedicina necesara in cardiologie

Însă cu toate acestea, un sondaj de opinie canadian a scos la iveală faptul că o proporție semnificativă a stagiarilor care se pregătesc în domeniul cardiologiei se simt inconfortabil atunci când folosesc telemedicina și simt că este necesară o mai bună pregătire pentru noile tehnologii folosite în prezent în medicină, scrie medicalxpress.com.

Experții atrag acum atenția că este necesar un curriculum despre telemedicină, care să includă supervizarea, pentru a-i pregăti pe tinerii care vor să devină cardiologi să extindă rolul telemedicinei în îngrijirea pacienților cu boli cardiovasculare. Rezultatele acestui sondaj de opinie au fost publicate recent în „Canadian Journal of Cardiology”.

„Îngrijirile noastre oferite în ambulatoriu s-au transformat aproape peste noapte, de la vizitele față în față la oferirea îngrijirilor medicale pacienților prin intermediul telefonului sau prin intermediul platformelor video (modalități cunoscute ca telemedicină), drept rezultat al pandemiei de COVID-19. A fost clar că pregătirea trebuie să se adapteze la această schimbare”, a explicat principalul investigator al studiului, dr. Parvathy Nair, Divizia de Cardiologie, Departamentul de Medicină, Vancouver General Hospital, Universitatea British Columbia, Vancouver, Canada.

În decembrie 2020, investigatorii au distribuit un chestionar (cu autoadministrare) cu 22 de întrebări împărțite în patru categorii (background, expunerea la telemedicină înainte de COVID-19, experiența actuală cu telemedicina și barierele percepute în ceea ce privește telemedicina). În total, 86 de stagiari de cardiologie, din cadrul a 12 programe din Canada, au completat chestionarul, acesta având o rată de răspuns de 65%.

Înainte de pandemia de COVID-19, 39 dintre stagiari (45%) au raportat că au fost expuși la telemedicină. Acest număr a crescut la 67 de stagiari (78%) după COVID-19. Stagiarii juniori au avut o expunere mai redusă la telemedicină în comparație cu stagiarii seniori: 16 din 35 (64%) versus 51 din 61 (84%).

Când au fost implicați în folosirea telemedicinei, doar 4 dintre cei 67 de stagiari au raportat supervizarea completă din partea unui medic care a participat la proces, care a supravegheat întraga vizită virtuală a pacientului, iar 13 au raportat supervizarea parțială, pe când 50 au avut o supervizare minimă sau niciun fel de supervizare.

„Am descoperit că doar 51% dintre stagiari s-au simțit confortabil sau foarte confortabil cu oferirea îngrijirilor medicale în ambulatoriu prin intermediul telemedicinei. Noi am atribuit acest rezultat lipsei unui training dedicat telemedicinei. În plus, rezultatele noastre cum că trei sferturi dintre stagiari au avut o supervizare minimă sau nu au avut niciun fel de supervizare când au efectuat vizite medicale virtuale sugerează că lipsa supravegherii personalului medical ar putea contribui la această lipsă a confortului pe care o resimt stagiarii. Stagiarii cu expunere mai mare la telemedicină au avut o predispoziție mai mare să se simtă confortabil cu această practică și intenționează să adopte telemedicina în viitoarele lor cariere”, a declarat dr. Parvathy Nair.

Bariere

Motivele pe care le-au oferit stagiarii ca fiind bariere în calea practicării telemedicinei au inclus frica de a slăbi relația dintre medic și pacient; motive de îngrijorare cu privire la ușurința cu care pacienții ar folosi această metodă; și faptul că nu sunt familiarizați cu tehnologia pe care o implică telemedicina.

În mod deloc suprinzător, majoritatea stagiarilor (78%) au fost de părere că trainingurile / pregătirea în telemedicină sunt necesare. Stagiarii și-au exprimat în special nevoia de a învăța mai multe despre aspectele medico-legale ale telemedicinei, cum să conducă o evaluare clinică virtuală și cum să documenteze vizitele pacienților lor în ședințele de telemedicină.


Notă autor:

Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe