Newsflash
Internaționale

Tehnică nouă pentru a transporta vaccinurile fără condiţii de refrigerare

de Dorina Novac - feb. 28 2022
Tehnică nouă pentru a transporta vaccinurile fără condiţii de refrigerare

Cercetătorii australieni au pus la punct o tehnică ce permite transportarea vaccinurilor fără condiţii de refrigerare, ceea ce va permite un acces mai convenabil şi mai echitabil la vaccinuri.

O echipă de cercetători din Australia – Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) – a încapsulat o serie de vaccinuri cu virus activ, care necesită o temperatură redusă de conservare, într-un material cristalin solubil numit MOF (metal organic frameworks), scrie Agerpres.

conservarea vaccinurilor

Această tehnică a permis conservarea vaccinurilor timp de 12 săptămâni la o temperatură de 37 de grade Celsius, potrivit unui comunicat al CSIRO, care aminteşte că, fără refrigerare, majoritatea vaccinurilor nu rezistă decât câteva zile.

Cercetarea, publicată de revista ştiinţifică Acta Biomaterialia, asigură că noua tehnică este mai eficientă decât cea a conservării vaccinurilor la căldură, ce constă în modificarea serului printr-un proces complex şi laborios şi care permite conservarea vaccinurilor cu virus activ doar câteva zile.

„Această idee pionieră în lume de a stabiliza vaccinul prin tehnica MOF este simplă, rapidă şi necesită un singur pas”, a precizat Ruhani Singh, cercetătoare a CSIRO şi autoare a articolului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că cel puţin 50% dintre vaccinuri sunt risipite anual în lume, în principal din cauza lipsei de instalaţii şi de control al temperaturii, astfel încât cercetătorii CSIRO asigură că această tehnică va contribui la un acces mai echitabil şi mai convenabil la vaccinuri pentru toate ţările lumii.

Potrivit sursei citate, pentru tehnica MOF, echipa CSIRO s-a axat pe două tipuri diferite de vaccinuri cu virus activ, un vaccin împotriva bolii Newcastle (pseudopesta aviară) a păsărilor de curte şi un vaccin împotriva tulpinii gripei A.

Daniel Layton, cercetător la CSIRO, a precizat că următoarele investigaţii se vor axa pe conservarea altor vaccinuri destinate oamenilor şi animalelor, inclusiv vaccinurile cu ARN mesager împotriva COVID-19.

Tehnica dezvoltată de CSIRO constă în încapsularea virusului în MOF pentru a proteja moleculele vaccinului împotriva stresului termic şi dizolvarea lui ulterioară într-o soluţie, pentru a putea fi administrat pe cale injectabilă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe