Newsflash
Internaționale

Supradozarea opioidelor, o problemă acută în SUA

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 20 2023
Supradozarea opioidelor, o problemă acută în SUA

Numărul deceselor cauzate de supradoze de opioide a atins un record în Statele Unite, iar naloxona este necesară pentru tot mai multe persoane.

opioide

Naloxona este utilizată ca antagonist opioid, ca antidot în intoxicaţiile cu substanţe precum morfina sau heroina. Peste 1,2 milioane de doze de naloxonă au fost distribuite de farmacii în 2021, conform datelor publicate de Asociaţia Medicală Americană – de aproximativ nouă ori mai multe faţă de acum cinci ani. Aproape toate statele americane au farmacii sau organizaţii care pot elibera medicaţia fără o prescripţie medicală pacienţilor care sunt la risc pentru a suferi de pe urma unei supradoze.

În decurs de un an (august 2021 - august 2022), peste 107.000 de persoane au decedat în urma unei supradoze de opioid, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Opioidele sintetice au fost cauza a mai mult de două treimi dintre aceste decese. Iar dintre ele, primul loc îl ocupă fentanilul, un opioid potent cu acţiune rapidă. Utilizarea sa în exces aduce tot mai multe persoane la camerele de gardă. Tot el se face vinovat de nevoia unor cantităţi mai mari de naloxonă faţă de anii precedenţi. Numărul de pacienţi cu supradoză de fentanil este mare. Mulţi dintre ei nu răspund la tratamentul cu naloxonă, fie din cauza dozei de fentanil utilizate, fie din cauza potenţei foarte mari a opioidului utilizat excesiv.

Spray nazal cu naloxonă

        Reprezentanţii Administraţiei pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA se vor întruni luna viitoare pentru a analiza prima etapă din procesul de aprobare a unui spray nazal cu naloxonă care să fie disponibil fără prescripţie medicală. Este vorba de o variantă generică a Narcan, care a primit prioritate pentru evaluare în luna decembrie, după ce FDA a anunţat că va accepta aplicaţiile pentru această substanţă. Deși disponibilitatea naloxonei fără prescripţie este un lucru important, experţii subliniază că substanţa nu trebuie risipită și că trebuie să ajungă la persoanele care au indicaţie pentru ea.

        Preţul naloxonei este un alt factor care influenţează accesibilitatea medicamentului. Acesta este așteptat să scadă odată ce naloxona va fi disponibilă fără reţetă. Suplimentarea fondurilor de către CDC și de către Administraţia Serviciilor de Sănătate Mintală și privind Abuzul de Substanţe ar ușura munca statelor și departamentelor locale pentru a achiziţiona naloxona.

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2023/01/13/health/naloxone-more-accessible

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe