Newsflash
Internaționale

Suplimentele ar putea reduce riscul de COVID-19 la femei

de Florentina Ionescu - dec. 14 2020
Suplimentele ar putea reduce riscul de COVID-19 la femei

O cercetare recentă a descoperit scăderi semnificative în ceea ce privește riscul de infecție cu SARS-CoV-2 la femeile (dar nu și la bărbații) care au luat multivitamine, vitamina D, acizi grași Omega-3 sau probiotice.

Potrivit www.medicalnewstoday.com, cercetătorii de la King’s College London, din Marea Britanie, au analizat informațiile culese de la 1,4 milioane de utilizatori ai unei aplicații numite COVID Symptom Study.

suplimente alimentare risc scăzut de covid la femei

Aceasta este folosită în Regatul Unit al Marii Britanii, în SUA și Suedia. Participanții au răspuns la mai multe întrebări referitoare la folosirea în mod regulat a unor suplimente alimentare.

Totodată, utilizatorii aplicației au raportat rezultatele pe care le-au avut în urma testării pentru COVID-19 și au răspuns dacă au avut sau nu simptome ale bolii.

„Cercetarea noastră este un studiu observațional și nu un studiu clinic, așa că nu putem face recomandări clare pe baza dovezilor pe care le avem. Până când vom avea mai multe dovezi despre rolul suplimentelor de pe urma studiilor randomizate controlate, noi recomandăm oamenilor să urmeze ghidurile și recomandările [de la National Health Service] în ceea ce privește utilizarea vitaminelor ca parte dintr-o alimentație sănătoasă și echilibrată”, a subliniat cercetătorul senior dr. Cristina Menni, de la School of Life Course Sciences din cadrul King’s College London.

Suplimentele au beneficii asupra femeilor

Cercetătorii, potrivit sursei citate, au fost surprinși să afle că doar femeile par să beneficieze de pe urma administrării respectivelor suplimente alimentare. Ei au citat mai multe studii care au arătat că femeile au un sistem imunitar mai robust, ceea ce înseamnă că sistemele lor de apărare au parte de o accelerare de pe urma suplimentelor.

În plus, femeile au o probabilitate mai mare de a purta măști de protecție și de a-și spăla mâinile, în comparație cu bărbații, lucru care ar putea crește efectele aparent protectoare ale administrării de suplimente alimentare.

Ce au arătat rezultatele studiului

Dintre  327.720 de utilizatori ai aplicației în Marea Britanie caer au avut un test PCR pentru SARS-CoV-2, 175.652 au recunoscut că au luat suplimente în mod regulat de la debutul pandemiei. Eșantionul studiului a fost predominant alcătuit din femei, de 66,8%.

Totodată, se arată că în total, 10.508 sau 6,0% dintre utilizatorii aplicației care au luat suplimente alimentare au avut test pozitiv la infecția cu noul coronavirus, pe când 13.013 sau 6,6% dintre cei care nu au administrat suplimente au avut rezultate pozitive la testele pentru COVID-19.

După ce au ajustat alți factori care ar putea contribui la riscul de COVID-19, cercetătorii au descoperit că patru suplimente au fost asociate cu un risc redus. Astfel, administrarea de probiotice, multivitamine, acizi grași Omega-3 ori de vitamina D a fost asociată cu un risc mai scăzut de COVID-19 cu 14%, 13%, 12% și, respectiv 9%. Administrarea de suplimente cu vitamina C, zinc ori suplimente cu usturoi nu a fost asociată cu un risc scăzut de COVID-19.

Când cercetătorii au analizat cifrele în funcție de sex, ei au descoperit că riscul redus a fost asociat cu probioticele, multivitaminele, Omega-3 și vitamina D doar la femei.


Notă autor:

Sursa foto: Michele Blackwell de la Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe