Newsflash
Internaționale

SUA vor să extindă intervalul între primele două doze de vaccin ARNm

de Dorina Novac - feb. 7 2022
SUA vor să extindă intervalul între primele două doze de vaccin ARNm

Autorităţile sanitare din SUA iau în considerare extinderea la opt săptămâni a intervalului recomandat între primele două doze ale vaccinurilor anti-COVID-19 produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Măsura ar putea fi luată pentru a reduce riscul de inflamaţii cardiace şi pentru a îmbunătăţi eficacitatea acestor vaccinuri, informează Reuters, potrivit Agerpres.

vaccinare anti-COVID

Medicul Sara Olivier, care lucrează la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, a spus că agenţia americană ar putea formula această recomandare pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna cu ocazia unei întruniri a Comitetului consultativ pentru practici de imunizare, un grup de consilieri externi ai CDC.

În Statele Unite, intervalul recomandat între primele două doze ale vaccinului Pfizer este de trei săptămâni, iar în cazul vaccinului Moderna acest interval este de patru săptămâni.

Sara Oliver a spus că extinderea intervalului pare să reducă riscul cazurilor – deja rare – de miocardită şi că cele mai mici rate de apariţie a acestei inflamaţii cardiace după vaccinare sunt înregistrate atunci când primele două doze sunt administrate cu o pauză de opt săptămâni între ele.

„Miocardita este un rar efect secundar observat în cazul vaccinurilor bazate pe tehnologia ARN mesager, utilizată atât la fabricarea vaccinului Pfizer, cât şi a vaccinului Moderna. Această afecţiune este mai des întâlnită în cazul bărbaţilor tineri”, transmite sursa citată.

Sara Olivier a mai spus că intervalul extins pare să ducă şi la o creştere a eficacităţii celor două seruri.

Dacă agenţia americană va modifica intervalul recomandat, ar putea exista în continuare anumite grupuri de persoane pentru care intervalul mai scurt este de preferat, a precizat aceeaşi expertă, referindu-se la acele categorii pentru care beneficiile aduse de protecţia timpurie împotriva COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de miocardită.

O astfel de decizie ar putea fi implimentată totuşi destul de târziu în campania de vaccinare din Statele Unite, întrucât peste 212 de milioane de americani sunt deja vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus, potrivit datelor guvernamentale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe