Newsflash
Internaționale

SUA: undă verde pentru vaccinarea cu Pfizer a copiilor de 5-11 ani

de L. Budin - nov. 3 2021
SUA: undă verde pentru vaccinarea cu Pfizer a copiilor de 5-11 ani

Autoritățile sanitare americane au elaborat recomandările finale pentru vaccinul anti-COVID de la Pfizer-BioNTech, care dau undă verde administrării lui, eligibili fiind 28 de milioane de copii.

Noua etapă a campaniei de vaccinare a fost salutată de președintele american Joe Biden, relatează agenția AFP, preluată de France 24.

copil-vaccinare-sua

Este un punct cotitură în bătălia contra COVID-19”, a declarat președintele SUA, pentru marca debutul procesului de imunizare cu serul Pfizer-BioNTech pentru cei din grupa 5-11 ani.

Pe data de 2 noiembrie seara, în Spitalul din Hartford, Connecticut, șase copii au primit întâia doză de ser. Anticipând decizia autorităților sanitare, Guvernul a făcut un stoc suficient de doze pentru a-i putea imuniza pe toți copiii din grupa de vârstă menționată.

Experți independenți, convocați de Centrului american pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), au recomandat în unanimitate vaccinul Pfizer, după ce au trecut în revistă toate datele disponibile și posibilele efecte secundare.

Principalul motiv de îngrijorare l-a constituit riscul de miocardită la tinerii de sex masculin. Autoritățile sanitare au confirmat existența a 880 de cazuri la tinerii sub 30 de ani, din care 830 au necesitat spitalizare – însă majoritatea au avut o evoluție favorabilă în doar câteva zile.

Nouă cazuri de deces au fost suspectate ca fiind consecința unei miocardite declanșată după vaccin. Din cele nouă cazuri, au fost examninate pentru moment șase, și nu s-a descoperit o legătură între cauza decesului și miocardita legată de vaccin, a explicat dr. Matthew Oster, cardiolog pediatru.

Riscul de a dezvolta o problemă cardiacă e mult mai mare dacă o persoană face COVID, decât dacă se vaccinează”, a spus pediatrul.

Pentru a preveni totuși apariția efectelor secundare la copii, dozajul per injecție a fost redus.

Vaccinul se administrează în două etape, la 3 săptămâni distanță. Dozajul este de 10 micrograme per injecție, față de 30 de micrograme, cât li se administrează adulților.

Dozele vor fi disponibile în farmacii, spitale pediatrice, dar și în cabinetele pediatrice și ale medicilor de familie, precum și în cabinetele școlare.

Conform unui sondaj prezentat de CDC și realizat în septembrie a.c., 57% din părinții chestionați au declarat că și-ar vaccina „cu siguranță” sau „probabil” copilul.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe