Newsflash
Internaționale

SUA: starea de urgenţă sanitară impusă de pandemie se încheie pe 11 mai

de L. Budin - ian. 31 2023
SUA: starea de urgenţă sanitară impusă de pandemie se încheie pe 11 mai

Starea de urgenţă sanitară, decretată în momentul în care pandemia de COVID-19 a ajuns în Statele Unite în urmă cu trei ani, se va încheia oficial pe 11 mai, a anunţat Casa Albă.

Două declaraţii de stare de urgenţă au fost instituite în Statele Unite în ianuarie 2020: una naţională şi una de sănătate publică, informează AFP şi Agerpes.

covid-sua1

Actualul preşedinte american, Joe Biden, a extins în mod repetat aceste măsuri, care permit unui număr mare de americani să primească gratuit teste, vaccinuri şi tratamente anti-COVID.

Potrivit Biroului de Management şi Buget (OMB) al Casei Albe, cele două declaraţii, care urmau să expire în lunile următoare, vor fi prelungite din nou până pe 11 mai, apoi se vor încheia.

Aleşii republicani care controlează Camera Reprezentanţilor pregătesc proiecte de lege care vizează să pună capăt declaraţiilor mai devreme: 1 martie pentru urgenţa naţională şi 11 aprilie pentru urgenţa de sănătate publică.

O încheiere precipitată a stării de urgenţă ar avea „consecinţe foarte importante pentru sistemul de sănătate al ţării şi pentru acţiunile guvernamentale”, inclusiv „haos şi incertitudine în sistemul de sănătate”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

Spitalele şi căminele de bătrâni, care s-au obişnuit cu flexibilităţile permise de aceste stări de urgenţă, vor plonja în haos fără timpul necesar pentru a-şi recalifica personalul şi a stabili un nou sistem de facturare”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Un alt motiv invocat pentru o perioadă de preaviz de 60 de zile este acela de a acorda timp guvernului să se pregătească pentru impactul ridicării măsurilor de urgenţă asupra imigraţiei la graniţa dintre SUA şi Mexic, se precizează în comunicat.

XBB.1.5, subvarianta Omicron care se răspândește rapid în SUA

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe