Newsflash
Internaționale

SUA: penurie fără precedent de lapte praf pentru sugari

de L. Budin - mai 17 2022
SUA: penurie fără precedent de lapte praf pentru sugari

De mai multe săptămâni, părinții americani găsesc cu greutate lapte praf pentru bebeluși – o penurie care are drept cauză factori economici și sanitari.

Pe rețelele sociale, sute de fotografii arată rafturi goale de supermarket – iar imaginile nu vin din Rusia, acolo unde sancțiunile internaționale au repercusiuni directe asupra consumului casnic, arată L'Express.

lapte-bebe1

Imaginile sunt postate de americani, îngrijorați că nu mai pot găsi produsul necesar pentru alimentația micuților lor, în condițiile în care 75% din sugarii de peste ocean sunt hrăniți cu lapte formulă.

Stocuri epuizate

Site-ul american Datasembly, care studiază evoluția prețurilor, arată că laptele praf este produsul care înregistrează cea mai serioasă penurie: în 11.000 de magazine, peste 40% din stocuri sunt epuizate.

Războiul din Ucraina a dus la o creștere a prețurilor în anumite sectoare, în special în cel energetic, spectrul inflației determinându-i pe consumatori să-și facă provizii de diverse produse, inclusiv de lapte praf. Iar producătorii nu au putut ține pasul cu cererea.

Însă penuria nu poate fi explicată doar de război. Niciun produs necesar fabricării laptelui praf nu e importat din Ucraina.

Scandalul sanitar

Totul a început cu un scandal sanitar de care e responsabilă compania Abbott Nutrition. Aceasta comercializează mai multe mărci de lapte praf - printre care Similac - , consumate de milioane de americani.

În luna februarie, la cererea autorităților sanitare, compania și-a retras de pe piață produsele, după ce au fost depistate grave intoxicații alimentare la sugari. Patru bebeluși au fost infectați cu o bacterie, iar doi dintre ei și-au pierdut viața. Urme ale acestei bacterii au fost găsite într-o uzină a Abott Nutrition din Michigan.

După anchetă, Agenția americană a medicamentului FDA a concluzionat că lipsa de igienă din zonele de producție ar fi fost la originea infectărilor.

Grupul american a oprit fabricația laptelui praf. Recent, a promis că va spori aprovizionarea cu produse din cadrul filialei sale irlandeze. Dacă FDA e de acord, producția ar putea fi reluată în circa două săptămâni.

Totuși, notează L'Express, o problemă exista chiar și înainte de declanșarea scandalului sanitar. Stocurile de lapte praf erau deja mai mici cu 10%, din cauza pandemiei COVID. În procesul de fabricație, producătorii depind de anumite ingrediente importante din China – iar aprovizionarea a înregistrat o scădere în lunile de criză pandemică.

Conotații politice

Penuria capătă, mai nou, și conotații politice. Acuzată că nu a reacționat corespunzător, Casa Albă a dat asigurări că va lua, rapid, măsurile necesare, notează Le Monde.

Administrația Biden are în vedere creșterea importurilor, și promite că va colabora cu executivul de la nivel statal, pentru a ușura povara administrativă care apasă asupra familiilor mai sărace. Acestea cumpără lapte praf cu bonuri de masă.

Casa Albă a făcut sesizare și la autoritatea privind concurența, în legătură cu prețurile exorbitante alte laptelui praf, pe site-urile de vânzări online.

O altă opțiune ar fi invocarea așa-numitului Defense Production Act, un act normativ moștenit de pe vremea războiului rece, care permite președintelui american să ia decizii economice prin decret.

OMS: COVID se poate răspândi rapid în Coreea de Nord, unde n-a început vaccinarea

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe