Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

SUA: ghiduri noi privind utilizarea măștilor

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 21 ianuarie 2022

Vineri, 14 ianuarie, CDC a actualizat informaţiile pentru cetăţenii americani privind purtarea măștilor de protecţie și a publicat clarificări privind tipurile de măști care oferă un grad mai mare de protecţie.

mastiExperţii subliniază că, în primul rând, este importantă purtarea măștii, orice mască fiind mai bună decât absenţa ei. Ghidul actualizat recomandă găsirea și purtarea cu consecvenţă a măștilor cu o bună capacitate de protecţie, care se potrivesc bine pe faţa utilizatorului și sunt confortabile.

Măștile textile din pânză ţesută lejer conferă cea mai mică protecţie, pânza ţesută mai fin și pe mai multe straturi este ceva mai sigură, măștile chirurgicale și cele de tip KN95, dacă se „mulează” bine pe faţă, oferă și mai multă protecţie (n.r. - cel mai adesea, măș­tile de tip KN95 sunt echivalentul europenelor FFP2).

Cel mai înalt nivel de protecţie este oferit de măștile cu filtru respirator aprobate, dacă sunt potrivite feţei purtătorului, inclusiv cele de tip N95. Este important ca persoanele aflate la risc pentru a dezvolta o formă severă de COVID-19 să poarte măști cu un grad înalt de protecţie sau filtre respiratorii.

Din această categorie fac parte: cei care îngrijesc persoane diag­nosticate cu COVID-19, cei care călătoresc cu avionul sau cu mijloacele de transport în comun, cei care lucrează cu publicul, persoanele care nu sunt vaccinate, cei la risc pentru a dezvolta o formă severă de boală (precum persoanele imunodeprimate).

În continuare, măștile nu sunt recomandate copiilor sub 2 ani.
CDC recomandă ca atunci când achiziţionăm măști să fim atenţi ca acestea să întrunească standardele de calitate: de exemplu, pe etichetă să fie menţionat: „conform criteriilor ASTM F3502” (n.r.: pentru Europa, măștile trebuie să deţină marcajul CE – Conformité Européenne – și să menţioneze standardul EN149:2001+A1:2009).

Citiți și: Ministerul Sănătății: Măștile cu supapă nu sunt recomandate în pandemie

Etichete: protectie masti recomandari masti CDC

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.