Newsflash
Internaționale

SUA declară variola maimuţei drept „urgenţă de sănătate publică”

de L. Budin - aug. 5 2022
SUA declară variola maimuţei drept „urgenţă de sănătate publică”

SUA, care au înregistrat peste 6.600 de cazuri, au decretat epiedemia de variola maimuței drept o urgență de sănătate publică. Anunțul este însoțit de deblocarea fondurilor pentru a eradica boala.

Alerta este în vigoare pentru o perioadă de 90 de zile și poate fi reînnoită, informează France 24, preluând o știre AFP.

monkeypox

Facem apel la americani să ia variola maimuței în serios și să facă tot ce este necesar pentru a ne ajuta să luptăm contra virusului”, a declarat ministrul american al Sănătății, Xavier Becerra.

Cu peste 6.600 cazuri diagnosticate în țară, dintre care un sfert doar în statul New York, autoritățile intenționează să ia rapid măsuri pentru a controla răspândirea virusului.

În SUA nu s-a înregistrat, până acum, niciun deces, însă au fost pacienți spitalizați care acuzau dureri intense.

Experții se tem că numărul real al cazurilor este mai ridicat, fiindcă uneori simptomele pot fi discrete – simple leziuni, similare celor date de bolile cu transmitere sexuală.

Statul federal a distribuit circa 600.000 de doze de vaccin fabricate de compania Bavarian Nordic, însă necesitățile sunt mult mai mari. Se estimează că 1,6 milioane de americani prezintă un risc ridicat de a contracta virusul. Următorul lot de seruri nu va ajunge în SUA decât în septmebrie, din cauza problemelor de logistică, a precizat un responsabil din Ministerul Sănătății.

Același minister a indicat, săptămâna trecută, că 99% din cazurile înregistrate în SUA privesc bărbați care au relații sexuale cu alți bărbați. Un procent mic, dar în creștere, este alcătuit din femei și copii.

Aceste grupe de populație sunt ținta prioritară pentru vaccinare și pentru acțiunile de prevenție organizate de autorități – acțiuni care vizează o mai bună cunoaștere a simptomelor și care sugerează reducerea numărului de parteneri până la vaccinare.

Primăria din New York cere OMS să redenumească variola maimuţei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe