Newsflash
Internaționale

Studiu: varianta sud-africană ar putea ocoli protecția oferită de vaccinul Pfizer

de Florentina Ionescu - apr. 12 2021
Studiu: varianta sud-africană ar putea ocoli protecția oferită de vaccinul Pfizer

Potrivit unui studiu israelian, varianta sud-africană a SARS-CoV-2 ar putea să ocolească protecția oferită de vaccinul împotriva COVID-19 al companiei Pfizer.

Varianta coronavirusului SARS-CoV-2 descoperită în Africa de Sud ar putea să ocolească protecția oferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer/BioNTech într-o anumită măsură, a arătat un studiu care a folosit date reale, realizat în Israel, deși prevalența acestei variante în această țară este foarte scăzută, iar cercetarea nu a avut parte încă de evaluarea colegială sau recenzia colegială (în engleză - Peer reviewed), scrie Reuters

studiu vaccin pfizer eficienta scazuta varianta sud-africana

Studiul, dat publicității sâmbătă, a comparat aproape 400 de persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19, la 14 zile sau la mai mult de 14 zile după ce au primit una sau două doze ale acestui vaccin, în comparație cu același număr de pacienți nevaccinați care aveau COVID-19 (cu aceleași vârste și cu același sex).

Potrivit sursei citate, s-a descoperit că varianta sud-africană (B.1.351) a reprezentat aproape 1% dintre toate cazurile de COVID-19 din rândul tuturor persoanelor studiate, potrivit cercetării de la Universitatea din Tel Aviv University și de la cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel, Clalit.

Dar în rândul pacienților care au primit ambele doze de vaccin Pfizer, rata de prevalență a variantei sud-africane a fost de opt ori mai mare decât cea a persoanelor nevaccinate, adică -5,4% versus 0,7%. Acest lucru sugerează că vaccinul Pfizer este mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane, în comparație cu varianta originală a coronavirusului și cu varianta identificată inițial în Marea Britanie, care a ajuns să compromită aproape toate cazurile de COVID-19 din Israel, au mai spus cercetătorii.

„Noi am descoperit o rată disproporționat de mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, în comparație cu grupul de persoane nevaccinate. Asta înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, într-o anumită măsură, să treacă dincolo de protecția oferită de vaccin”, a declarat cercetătorilAdi Stern de la Universitatea din Tel Aviv.

Cercetătorii avertizează totuși că studiul are un număr mic de persoane infectate cu varianta sud-aafricană de coronavirus, deoarece este extrem de rară în Israel.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe